Toimiiko ilmalämpöpumppu pakkasella – lue käyttövinkit

Moni miettii, toimivatko ilmalämpöpumput pakkasella. Tämä ajatus hiipii asiakkaidemme mieleen erityisesti marras-joulukuun aikaan, kun ensimmäiset yöpakkaset laskevat lämpötilaa pitkälle toiselle ja kolmannelle kymmenelle.

Laadukas ilmalämpöpumppu toimii pakkasella yhtä hyvin kuin kesälläkin. Siksi laadukkaita ilmalämpöpumppuja voi ja pitääkin käyttää myös kovilla pakkasilla, koska silloin sitä lämpöä eniten tarvitaan!

Huomaathan, että kaikki ilmalämpöpumput eivät toimi pakkasella halutulla tavalla. Heikoimpien ilmalämpöpumppujen hyötysuhde voi laskea niin paljon, että ne eivät säästä energiaa sähköpatteriin verrattuna laisinkaan. Siksi ilmalämpöpumpun laatuun kannattaa aika panostaa, jotta saat parhaan ilmalämpöpumpun juuri itsellesi.

Ilmalämpöpumppu pakkasella – 4 tärkeintä käyttövinkkiä

Vältä automaattisten asetusten käyttöä

Kun käytät ilmalämpöpumppua pakkasella, niin vältä turhien automaattitilojen käyttöä. Jos lämmität esimerkiksi takan, niin ilmalämpöpumppu saattaa alkaa viilentämään, koska se aistii sisälämpötilan nousun. Siksi pakkasella ilmalämpöpumppu kannattaa asettaa manuaalisesti haluttuun lämpötilaan. Näin saadaan varmin lopputulos, eikä ilmalämpöpumppu tuhlaa ylimääräistä sähköä. Voit lukea ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta täältä.

Käytä takkatoimintoa

Takkatoiminto on talven pakkasten kätevin toiminto sekä käytännön että sähkölaskun osalta. Takkatoiminto toimii näin: Kun lämmität takkaa, niin käynnistä takkatoiminto. Takkatoiminto sammuttaa ulkoyksikön, mutta sisäyksikkö jää puhaltamaan. Tällöin sisäyksikkö kierrättää takan tuottamaa lämpöä tasaisesti ympäri taloa erittäin pienellä sähkönkulutuksella.

Siispä kun käytät ilmalämpöpumppua pakkasella, niin aseta takkatoiminto päälle, kun lämmität takkaa tai leivinuunia. Takkatoiminto on yksi kysytyimpiä ominaisuuksia ilmalämpöpumpussa. Löydät sen mm. Toshiba Premium- ja Toshiba Optimum -ilmalämpöpumpuista.

Aseta puhallinteho sopivaksi

Puhallusta ei tarvitse suotta huudattaa täysillä kovallakaan pakkasella. Laadukasta ilmalämpöpumppua voi käyttää pakkasella samalla tapaa kuin käytät sitä syksyllä tai keväällä.

Varmista, että kondenssivesi ohjautuu oikein

Kondenssivedestä ei tarvitse olla huolissaan kovallakaan pakkasella, mikäli vesi ohjautuu oikein ulkoyksikön alle. Tällöin se ei jäädy. Jos kondenssivesi valuu väärin, niin silloin se voi jäädyttää osan ulkoyksiköstä aiheuttaen kolinaa. Varmista siis tasaisin väliajoin, että kondenssivesi valuu ulkoyksikön alle!

Mistä tiedän toimiiko juuri minun ilmalämpöpumppu pakkasella?

Ilmalämpöpumpuissa on eroja. Pelkkä hinta ei ole erottava tekijä, vaan ilmalämpöpumppujen laatu heittelee paljon valmistajien välillä. Tunnetut merkit ovat kohtuu varma valinta, mutta niidenkin testaamisprosesseissa on eroja.

Esimerkiksi me Toshiballa testaamme kaikki myymämme ilmalämpöpumput Suomessa, ennen kuin alamme myymään niitä kuluttajille tai yrityksille. Tälläkin hetkellä useita Toshiban tulevia malleja on käytössä verkostomme ja sidosryhmiemme kodeissa ja autotalleissa. Kun 6–12 kk testijakso on ohi, niin koostamme tuotteesta raportin ja lähetämme sen Toshiban pääkonttorille. He tekevät tuotteeseen tarvittavat muutokset, jotta se soveltuu Suomen olosuhteisiin.

Kaikki ilmalämpöpumput valmistetaan kuitenkin maissa, joiden olosuhteet poikkeavat Suomen olosuhteista merkittävästi. Esimerkiksi Toshiba on japanilainen merkki. Siksi on erittäin tärkeää, että ostat vain sellaisen ilmalämpöpumpun, joka on testattu Suomessa ja että se on VTT:n hyväksymä.

Löydät jokaisen tuotteemme VTT-testitulokset ilmalämpöpummpujen omilta sivuilta.

Minkälainen ilmalämpöpumppu on pakkasella paras?

Mitä enemmän ilmalämpöpumppua on testattu Suomen oloissa, sen varmempi ostos se on sinulle. Katso muiden asiakkaiden kokemuksia tuotteesta ja tutustu sen teknisiin ominaisuuksiin. Kiinnitä huomiota erityisesti takkatoimintoon, energiatehokkuusluokkaan sekä SCOP-arvoon. Energiatehokkuusluokassa A+++ on kaikista paras. Esimerkiksi Toshiba Premiumin energiatehokkuusluokka on A+++ ja Toshiba Optimumin A++, eli molemmat ovat äärimmäisen energiatehokkaita laitteita.

SCOP-arvo kertoo puolestaan ilmalämpöpumpun tuoman hyötysuhteen. Jos SCOP-arvo on 4, niin ilmalämpöpumppu tuottaa yhdellä kWh:lla neljä kWh lämpöenergiaa. Mitä suurempi SCOP-arvo, sen suurempi hyötysuhde. Toshiba Premiumin SCOP-arvo on 5,3. Mitä korkeampi SCOP-arvo, niin sitä paremmin hyötysuhde säilyy ilmalämpöpumpussa pakkasella. Pakkasen laskiessa -25 asteeseen, ilmalämpöpumppujen hyötysuhde laskee lähelle yhtä.

HUOM! Tarkista aina, että ilmoitettu SCOP-arvo on testattu Suomessa tai Suomea vastaavissa olosuhteissa. Eurooppa on jaettu kolmeen ilmastotyyppiin. Etelä-Euroopan lämpimän alueen laskenta perustuu Ateenan, Keski-Euroopan alueen Strasbourgin ja Pohjois-Euroopan kylmän alueen laskenta Helsingin ilmasto-olosuhteisiin. SCOP-arvoja vertailtaessa onkin tärkeä varmistaa, että kaikkien vertailtavien ilmalämpöpumppujen arvot on ilmaistu Pohjois-Euroopan ilmastovyöhykkeen mukaan. Ateenassa mitattu hyötysuhde ei paljoa lämmitä, kun pakkanen laskee toiselle kymmenelle!

Yhteenveto

Kun haluat varmistaa toimiiko ilmalämpöpumppu pakkasella, vaikka pakkanen laskisi alle -20 asteen, niin valitse laadukas ilmalämpöpumppu.

Mitä uudempaa mallia ilmalämpöpumppusi on, niin sitä varmemmin se toimii pakkasella. Jos olet ostanut ilmalämpöpumpun viimeisen 5 vuoden sisään, niin voit olla varma, että niiden tekniikka on erittäin kehittynyttä, ja pumppusi säilyttää lämmitystehon vielä vuosikymmenen ajan!

Tutustu täältä, miten eri ilmalämpöpumput tuottavat säästöjä talven pakkasilla. Vinkkinä jo sen verran, että panostus laatuun maksaa itsensä rahana takaisin usein jo ensimmäisen talven lämmityskuluissa!

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää