Ilmalämpöpumpun käyttöikä – kuinka kauan ilmalämpöpumppu kestää käyttöä?

Meiltä kysytään usein kuinka kauan ilmalämpöpumppu kestää käyttöä. Hyvä nyrkkisääntö on, että laadukkaan ilmalämpöpumpun käyttöikä on n. 15 vuotta. Halvan ilmalämpöpumpun käyttöikä on n. 7-10 vuotta.

Kun ilmalämpöpumput tuotiin 90-luvulla Suomeen, niin niiden käyttöiäksi arvioitiin 10 vuotta Suomen kylmien talvien takia. Pumput ovat kuitenkin kehittyneet merkittävästi tuosta, minkä takia laadukkaat pumput kestävät 15 vuotta käyttöä helposti. Tämä edellyttää ilmalämpöpumpun säännöllistä puhdistusta, huoltoa ja oikeaoppista käyttöä.

Ilmalämpöpumppuja on myyty Suomessa vuoteen 2020 mennessä n. 700 000 kappaletta. Tietoa ilmalämpöpumppujen toiminnasta ja niiden tarjoamasta hyötysuhteesta kovimpina pakkaskausina on siis kertynyt paljon niin käytännössä kuin teorian tasolla. Kun hankit laadukkaan ilmalämpöpumpun, niin voit olla luottavaisin mielin, että sama pumppu lämmittää ja viilentää kotiasi vielä 15 vuoden päästä.

Lukuvinkki: Ilmalämpöpumpun ostajan opas.

Ilmalämpöpumpun käyttöikä vaihtelee merkeittäin

Sinun on tärkeä ymmärtää, että jokaisen ilmalämpöpumpun käyttöikä ei ole yhtä pitkä, niin kuin ei ole pesukoneiden tai pakastimienkaan. Merkkikohtaisia eroja on paljon, sillä kaikista heiveröisimmät ilmalämpöpumput kestävät Suomen olosuhteissa vain 7-10 vuotta. Tämä johtuu laitteen yleisestä laadusta, mutta myös siitä, että suurin osa halvimmista ilmalämpöpumpuista on suunniteltu viilennyskäyttöön – ei lämmitykseen. On täysin eri asia ostaa halpa laite viilennyskäyttöön Espanjassa kuin ostaa vastaava laite Suomeen ja koittaa lämmittää sillä kotia –10 tai –25 asteen pakkasissa.

Vinkki: Tarkista aina, että ilmoitettu hyötysuhde (SCOP-arvo) on testattu Suomessa tai Suomea vastaavissa olosuhteissa. SCOP-arvo kertoo, kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden. Esim. Toshiba Premiumin SCOP-arvo on 5,3. Kun laite käyttää yhden kilowatin sähköä, saat sillä 5,3 kilowattia lämpöenergiaa. Puhtaan sähkölämmityksen SCOP-arvo on 1. Kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumppujen SCOP-arvo luonnollisesti putoaa. Mitä laadukkaampi laite, sen paremmin sen hyötysuhde säilyy pakkasilla.

Kannattaako ilmalämpöpumpun hinnassa säästää?

Älä säästä ilmalämpöpumpun hinnassa, jos haluat saada maksimaaliset säästöt ilmalämpöpumpun elinkaaren aikana. Ostohetkellä tehty säästö ei kanna pitkälle, koska laadukkaamman ilmalämpöpumpun käyttö on edullisempaa, minkä lisäksi se tuottaa suuremmat säästöt.

Otetaan vertailuun tavallinen ilmalämpöpumppu (hinta n. 2000 €, SCOP-arvo 3,5 ja teho 3 kW) ja laadukas Toshiba Premium -ilmalämpöpumppu (n. 3000 €, SCOP-arvo 5,3 ja teho 4 kW).

Kuvitellaan, että molempia ilmalämpöpumppuja käytetään vuodessa 4 kuukautta täydellä teholla.

Tavallisen pumpun tuomat säästöt vuodessa:

2 880 h x 3 kW = 8 640 kWh

Pumppu tuottaa siis 8640 kWh lämpöenergiaa vuodessa. Tuon energian tuottamiseen se on käyttänyt sähköä: 8 640 kWH / 3,5 = 2 468 kWh. Täysin ilmaista lämpöenergiaa tavallinen pumppu tuotti siis 8 640 kWh–2 468 kWh = 6 172 kWh. Se vastaa n. 550 € vuosittaisia säästöjä.

Toshiba Premiumin tuottamat säästöt vuodessa:

2 880 h x 4 kW = 11 520 kWh

Pumppu tuottaa 11 520 kWh lämpöenergiaa vuodessa. Tuon energian tuottamiseen se on käyttänyt sähköä: 11 520 kWh / 5,3 = 2 173 kWh. Täysin ilmaista lämpöenergiaa Toshiba Premium tuotti siis 11 520 kWh– 2 173 kWh = 9 347 kWh. Se vastaa n. 900 € vuosittaisia säästöjä.

Esimerkissä säästät Toshiba Premiumilla 350 € enemmän joka vuosi.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka molemmat ilmalämpöpumput toimisivat 15 vuotta, niin Toshiba tuo sinulle 350 € x 15 = 5 250 €. Kun tästä vähennetään hankintahinnassa tehty säästö 1 000 €, niin lopputulos on, että Toshiballa säästöt olivat 4 250 € suuremmat. Jos otat huomioon vielä sen, että heikkolaatuisen ilmalämpöpumpun käyttöikä ei ole 15 vuotta, niin ero on vielä suurempi. Ilmalämpöpumpun tuomat säästöt eivät synny ostohinnassa, vaan ilmalämpöpumpun elinkaaren aikana. Myös ilmalämpöpumppujen sähkönkulutus vaihtelee paljon, kuten huomasit esimerkistä.

Ilmalämpöpumppu keväälle ja kesälle

Kelit lämpiävät ja viilennyksen tarve nousee!

Keväällä ja kesällä ilmalämpöpumpun hankinnassa kannattaa olla ajoissa. Ilmojen lämpeneminen tapahtuu lähes huomaamatta ja pian huoneilmakin alkaa nousta. Hankkimalla pumpun keväälle ja kesälle se on valmiina odottelemassa talven lämmitystarpeita!

Pyydä tarjous, koska se on nopein ja vaivattomin keino laittaa ilmalämpöpumpun hankinta vireille.

Toshiba Haori DESIGN

Toshiba Haori DESIGN on kangasverhoiltu ilmalämpöpumppu, jonka kankaan värin ja kuvion voit päättää itse.

Ilmalämpöpumpun käyttöikä pysyy korkeana, kun huollat laitetta aktiivisesti.

Suksikaan ei luista, jos sitä ei voitele ja huolla säännöllisesti. Ilmalämpöpumppukaan ei toimi optimaalisesti, jos et huolla ja puhdista sitä. Kun huollat ilmalämpöpumppua pumpun mukana saamiesi ohjeiden mukaan, niin ilmalämpöpumpun käyttöikä säilyy korkeana.

Ilmalämpöpumpun käyttöikä on siis n. 15 vuotta. Se on sama kuin muidenkin tavallisten kodinkoneiden, kuten jääkaapin tai pesukoneen.

Lue täältä, millainen on paras ilmalämpöpumppu.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää