kotimaisia palveluita ostamalla voi vaikuttaa yhteiskuntaan

Ilmalämpöpumpun huolto – Muista nämä kaksi asiaa

Ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää ilmalämpöpumpun oikeanlaisen toiminnan kannalta. Jos ilmalämpöpumppua ei huolla ja huollata, sen toiminta heikkenee, mikä tarkoittaa kasvanutta sähkönkulutusta ja heikentynyttä lämmitys- ja viilennystehoa. Sen lisäksi ilmalämpöpumput voivat alkaa haisemaan tai äärimmäisissä tapauksissa mennä rikki.

Säännöllisen huollon avulla pidät ilmalämpöpumppusi paremmassa kunnossa. Tällöin sitä on edullisempi käyttää ja saat laitteesta täydet tehot irti sekä lämmitys- että viilennyskäytössä.

Todetaan vielä, että ilmalämpöpumpun huoltotarpeeseen vaikuttavat myös laitteen laatu sekä asennuksen laatu. Heikkotehoista pumppua joutuu käyttämään kovemmilla tehoilla, jolloin sitä tulee myös huoltaa aktiivisemmin, koska laitteisto kuluu nopeammin. Sama pätee asennukseen. Jos ilmalämpöpumppu on asennettu väärin tai väärään paikkaan talon pohjapiirustus huomioiden, niin sitä joudutaan käyttämään kovemmilla tehoilla riittävän lämmitys- ja viilennystehon aikaansaamiseksi.

Kuten pitkäaikainen jälleenmyyjämme kertoi: ”Toshiboista tulee selvästi vähiten reklamaatioita ja korjauspyyntöjä.”

Sinua voisi kiinnostaa myös: Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus.

Panosta ilmalämpöpumpuissa aina laatuun ja anna valtuutetun asentajan asentaa laite paikalleen. Näin säästyt monelta ikävältä yllätykseltä ja saat täydet takuut sekä laitteelle että asennukselle. Seuraavaksi löydät ohjeet, kuinka voit tehdä ilmalämpöpumpun huoltoa itse. Kerromme myös, mitkä toimenpiteet tulee jättää ammattilaiselle.

Ilmalämpöpumpun huolto voidaan jakaa 3 osa-alueeseen

Osa ilmalämpöpumpun huoltotoimenpiteistä on helppoja tehdä itse muutaman viikon välein.

Huollon 3 osa-aluetta

1. Itse tehtävä perushuolto

2. Ammattilaisen tekemä perushuolto

3. Ammattilaisen tekemä takuu- ja korjaushuolto

Uppoudutaan näihin hieman tarkemmin!

1. Itse tehtävä perushuolto ja ilmalämpöpumpun puhdistaminen

Itse tehtävä ilmalämpöpumpun huolto vie vain 5–10 minuuttia aikaa. Huoltoon sisältyy ainoastaan kaksi asiaa, jotka ovat karkeasuodattimien puhdistus ja ulkoyksikön puhdistaminen (vain tarvittaessa). Kun teet molemmat toimenpiteet 2–3 viikon välein, ilmalämpöpumppusi toiminta säilyy tehokkaana ja sen käyttöikä pitenee.

Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen puhdistus

Ilmalämpöpumpussa on suuriaukkoisia suodattimia, eli karkeasuodattimia, sekä pieniaukkoisia suodattimia, eli mikro- ja plasmasuodattimia. Karkeasuodattimien tehtävä on estää suurempien hiukkasten kulku sisäilmaan, kun taas mikro- ja plasmasuodattimet suodattavat jopa itiöitä ja viruksia.

Näin puhdistat karkeasuodattimet

1. Sammuta sisäyksikkö kaukosäätimellä ja irroita ulkoyksikkö sähköpistokkeesta puhdistamisen ajaksi.

2. Irroita sisäyksikön kansi.

3. Näet nyt ulommat ja verkkomaiset karkeasuodattimet.

4. Irrota karkeasuodattimet sisäyksiköstä.

5. Imuroi karkeasuodattimet puhtaaksi. Muista olla hellävarainen, etteivät ne mene rikki. Voit halutessasi huuhdella ne vielä juoksevan veden alla, mikäli suodattimiin jäi näkyvää likaa imuroinnin jälkeen.

6. Anna karkeasuodattimien kuivua kokonaan ennen niiden takaisinlaittoa, jos huuhtelit ne vedellä.

7. Aseta karkeasuodattimet takaisin paikalleen

8. Kiinnitä sisäyksikön kansi takaisin paikalleen

9. Liitä ulkoyksikkö jälleen sähkövirtaan ja käynnistä sisäyksikkö kaukosäätimellä

Karkeasuodattimien lisäksi suosittelemme mikro- ja plasmasuodattimien puhdistamista samalla tapaa 2-4 kertaa vuodessa riippuen siitä, käytätkö ilmalämpöpumppua vain kesäisin vai ympäri vuoden. Suodattimien puhdistusväliin vaikuttaa myös sisäilman likaisuus. Jos sisällä tupakoidaan, ilmanvaihto toimii heikosti, ikkunoita pidetään siitepölykautena auki tai kotona on eläimiä, niin suodattimet keräävät pölyä nopeammin. Tällöin karkeasuodattimet kannattaa puhdistaa 1–2 viikon välein.

Puhtaat suodattimet ovat kriittinen asia ilmalämpöpumpun toiminnan kannalta. Likaiset suodattimet heikentävät tehoa ja saattavat aiheuttaa ulkoyksikön jäätymisen talvella, mikäli suodattimet ovat niin likaiset, että ilma ei meinaa päästä enää suodattimien läpi.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön puhdistaminen

Ulkoyksikön puhdistamiseen riittää silmämääräinen tarkastelu. Jos ulkoyksikön ritilän ja ropelin välissä ei näy risuja, lehtiä tai muuta roskaa, niin kaikki on kunnossa. Mikäli näet roskia, ota ne vain pois.

Jos ulkoyksikön ritilän ja ropelin väliin kulkeutuu jatkuvasti roskaa, niin ulkoyksikön ympärille kannattaa hankkia suojakotelo. Suojakotelon voi ostaa valmiina, teettää ammattilaisella tai tehdä itse ammattilaisen ohjeilla. Suojakotelo ei saa olla liian tiivis tai pieni, koska silloin ulkoyksikön ilmankierto häiriintyy, eikä se saa riittävästi ilmaa. Se heikentää laitteen tehoa, rasittaa kompressoria ja lyhentää laitteen elinkaarta.

Suojakotelot valmistetaan usein puusta, jolloin niistä tulee ilmavia, ne eivät ala ummehtumaan ja ne voidaan maalata juuri talon väriseksi.

Kun teet nämä kaksi asiaa 2–3 viikon välein, niin pidennät ilmalämpöpumppusi elinkaarta ja lisäät sen tehokkuutta selvästi.

2. Ammattilaisen tekemä perushuolto

Ilmalämpöpumpun huolto kannattaa tilata ammattilaiselta 2–5 vuoden välein. Ammattilainen tarkistaa ja puhdistaa sekä ulko- että sisäyksikön ja näiden liitokset läpikotaisin. Tällöin voi löytyä kulumia, joita harjaantumaton silmä ei huomaisi.

Samalla ammattilainen tekee muutamia huoltotoimenpiteitä, joita sinun ei itse kannata tehdä. Näitä ovat kennoston puhdistaminen ja lamellien puhdistaminen. Moni lämpöpumppuja asentava yritys tarjoaa ns. syväpuhdistuspalvelua, johon nämä toimenpiteet kuuluvat.

Ilmalämpöpumpun kennoston puhdistaminen

Ilmalämpöpumpun kennosto tulee puhdistaa 2–5 vuoden välein, koska tuon ajan jälkeen kennosto alkaa peittyä likaan, rasvaan ja nokeen. Usein kennosto kertoo puhdistustarpeesta myös itse siten, että ilmalämpöpumppu alkaa puskemaan sisälle pahaa hajua. Hyvin likaisessa kennostossa voi alkaa kasvamaan hometta ja bakteereja, jotka pahentavat hajua.

Puhtaan kennoston ansiosta ilmalämpöpumppu toimii tehokkaasti. Kennoston puhdistamiseen pätee sama sääntö kuin karkeasuodattimienkin puhdistamiseen; jos ilmanvaihto toimii heikosti, sisällä tupakoidaan tai sisällä on lemmikkejä, niin kennosto tulee puhdistaa tiheämmin, mutta viimeistään 3 vuoden välein.

Kennosto puhdistetaan niin, että sisäyksikön kennoston alle asetetaan vesikaukalo, joka kerää tippuvat pesuaineet ja vedet, joita kennostoon suihkutetaan manuaalisella tai koneellisella sumuttimella. Sumuttimet jakavat pesunesteen täydelliseksi sumuksi, jolloin se on pisaratonta. Tällöin neste pääsee kennoston perälle saakka, jossa se saa vaikuttaa 10–15 minuuttia, minkä jälkeen kennosto on puhdistettu.

Ilmalämpöpumpun lamellien puhdistaminen

Lamellien puhdistaminen liittyy kennoston puhdistamiseen, mutta nostimme sen vielä erillisenä toimenpiteenä, koska ne sekoitetaan usein keskenään. Myös lamellit tulee puhdistaa 2–5 vuoden välein riippuen sisäilman puhtaudesta ja ilmalämpöpumpun käyttöajasta.

Lamellit ovat hentoja alumiinisia peltejä, jolloin ne myös taittuvat jopa yllättävän herkästi. Siksi niiden puhdistus kannattaa sijoittaa aina kennoston puhdistamisen yhteyteen ja antaa ammattilaisen hoitaa se. Taittuneet lamellit saadaan onneksi suoristettua.

3. Ammattilaisen tekemä takuu- ja korjaushuolto

Jos ilmalämpöpumpussa on jokin valmistusvika, niin käytännössä kaikki tällaiset viat tulevat esiin takuukauden aikana. Muutoin korjaukset johtuvat yleensä huollon laiminlyönnistä tai ilmalämpöpumpun vääränlaisestä käyttämisestä.

Jos havaitset tällaisia asioita…

  • Ilmalämpöpumppu ei lämmitä tai viilennä, tai sen lämmitys-/viilennysteho on selvästi heikentynyt.
  • Sisä- tai ulkoyksikön ääni on poikkeava
  • Jokin muu toiminnan häiriö, joka ei mielestäsi vaikuta normaalilta
  • Ilmalämpöpumppu haisee

…niin ihan ensimmäisenä kannattaa puhdistaa karkeasuodatin. Jos se ei auta ja ongelma jatkuu, niin ole yhteydessä valtuutettuun ilmalämpöpumpun asentajaasi.

Aikataulu ja suunnitelma ilmalämpöpumpun vian huoltamiseen

Tee itse: 2–3 viikon välein karkeasuodattimien puhdistus ja ulkoyksikön puhdistus, mikäli sille on tarvetta

Tee itse: 3–6 kuukauden välein mikro- ja plasmasuodattimien puhdistaminen

Ammattilainen tekee: 2–5 vuoden välein kennoston ja lamellien puhdistaminen sekä yleinen tarkastus

Kun teet ilmalämpöpumpun huoltoa säännöllisesti, pidennät laitteesi elinkaarta, saat suurempia säästöjä lämmityskustannuksissa, koska laite toimii tehokkaammalla hyötysuhteella ja säästät sähkölaskussa, koska viilentäminen toimii tehokkaammin. Jos haluat tilata huollon, niin lähimmän valtuutetun jälleenmyyjäsi löydät täältä.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää