Opas öljylämmityksen vaihtoon: vaihtoehdot, kustannukset ja tuet

Öljylämmityksen korvaaminen lämpöpumpulla kiinnostaa yhä useampaa suomalaista kotitaloutta. Lämpöpumput tuovat sekä merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksiin että ympäristöhyötyjä. Tässä artikkelissa käsitellään syitä öljylämmityksestä luopumiseen, eri vaihtoehtoja sekä kustannuksia ja saatavilla olevia tukia. Artikkeli antaa kattavan katsauksen lämmitysmuodon vaihtoon liittyviin seikkoihin.

Miksi siirtyä öljylämmityksestä lämpöpumppuun?

Öljylämmityksen korvaaminen lämpöpumpulla on investointi, joka voi tuoda monia etuja. Seuraavassa käymme läpi tärkeimmät näkökohdat, jotka kannattaa huomioida harkittaessa lämmitysjärjestelmän uusimista.

Lämmityskulujen pienentyminen

Ensimmäinen ja ehkä merkittävin hyöty on lämmityskulujen väheneminen. Lämpöpumput voivat pienentää lämmityskustannuksia jopa 50 – 80 % verrattuna öljylämmitykseen. Lämpöpumput tuottavat lämpöä huomattavasti paremmalla hyötysuhteella kuin öljy- tai sähkölämmitys. Tämä tarkoittaa, että saat enemmän lämpöä samalla energiamäärällä.

Kodin arvon nousu

Toinen etu on kodin arvon kasvu. Uusi ja energiatehokas lämmitysjärjestelmä tekee kodista houkuttelevamman ja on yksi parhaista myyntivalteista.

Ympäristön huomioiminen

Kolmas ja yhä tärkeämpi tekijä on ympäristön huomioiminen. Lämpöpumput pienentävät lämmityksen hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Suuri osa Suomessa tuotetusta sähköstä on peräisin uusiutuvista energialähteistä, joten lämpöpumput voivat tuottaa lämpöä lähes päästöttömästi. Tämä on tärkeä askel kohti hiilineutraalia asumista.

Vaihtoehtoja öljylämmitykselle

Öljylämmityksen korvaaminen on ajankohtaista monessa suomalaisessa kodissa. Onneksi vaihtoehtoja on useita. Seuraavaksi esitellään yleisimmät öljylämmityksen tilalle sopivat lämmitysmuodot sekä erillisinä ratkaisuina että hybridijärjestelminä. Näistä löytyy varmasti sopiva vaihtoehto omaan kotiin.

Yleisimmät öljylämmityksen korvaavat lämmitysmuodot

Jos öljylämmityksestä luopuminen on ajankohtaista, on hyvä tietää, että vaihtoehtoja on useita. Seuraavassa esitellään yleisimmät öljylämmityksen korvaavat lämmitysmuodot:

 • Maalämpö: Ympäristöystävällinen ja taloudellinen vaihtoehto, joka voi korvata öljylämmityksen kokonaan. Maalämmön etuja ovat alhaiset käyttökustannukset ja huoleton käyttö. Maalämpö on erityisen edullinen suurissa lattialämmityskohteissa, mutta toimii hyvin myös patterilämmityksessä. Huomioitavaa on, että maalämpö vaatii suuren alkuinvestoinnin ja toimenpideluvan kunnalta.
 • Ilma-vesilämpöpumppu: Toinen vaihtoehto, joka voi korvata öljylämmityksen kokonaan. Erinomainen valinta uuteen lattialämmityskohteeseen ja edullisempi hankkia kuin maalämpö. Huomioitavaa on, että ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee lisäenergiaa kovilla pakkasilla, kuten sähkövastuksia.
 • Puupellettilämmitys: Kotimainen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka voi korvata öljylämmityksen kokonaan. Sopii vesikiertoiseen lattia- tai patterilämmitykseen sekä ilmakiertoiseen lämmönjakoon. Huomioitavaa on, että puupellettilämmitys vaatii erillisen pellettisiilon ja säännöllisen nuohouksen.
 • Kaukolämpö: Lähes ja vaivaton vaihtoehto, joka korvaa täysin öljylämmityksen. Sopii vesikiertoiseen lattia- tai patterilämmitykseen sekä ilmakiertoiseen lämmönjakoon. Huomioitavaa on, että kaukolämpöä ei ole kaikkialla saatavilla ja sen hinta vaihtelee kuten sähkönkin.
 • Sähkölämmitys: Edullinen asentaa ja helppokäyttöinen. Huomioitavaa on, että sähkön hinta voi vaihdella voimakkaasti ja sen hyötysuhde on heikko verrattuna lämpöpumppuihin.

Hybridilämmitysjärjestelmät

Hybridilämmitys on järjestelmä, jossa yhdistyvät useamman lämmitysmuodon parhaat puolet.

Hybridilämmitys voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa parantaa omavaraisuusastetta ja madaltaa käyttökustannuksia. Hybridilämmitys on investointina pienempi kuin esimerkiksi maalämpö, eikä se vaadi nykyisten laitteistojen purkamista tai uudelleenjärjestelyä.

Hybridilämmityksessä eri lämmitysmuodot tukevat toisiaan esimerkiksi vuodenajan tai vuorokaudenajan mukaan. Yhteensopivia lämmitysmuotoja ovat esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu ja öljy- tai maakaasukattila tai aurinkokeräinten yhdistäminen puu- tai pellettilämmitykseen tai lämpöpumppuun.

Kustannustehokkain tapa toteuttaa hybridilämmitys on asentaa ilmalämpöpumppu, joka sopii pientaloon lämmitysjärjestelmästä riippumatta.

Lämmitysmuodon vaihdon kustannukset ja tuet

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on iso päätös, joka vaatii huolellista suunnittelua ja budjetointia. Kustannukset vaihtelevat suuresti sen mukaan, mihin järjestelmään päätyy, missä asuu ja minkälainen maasto on. Seuraavassa on suuntaa antavia hintahaarukoita eri lämmitysmuodoille:

 • maalämpö: 15 000 – 35 000 euroa
 • ilma-vesilämpöpumppu: 10 000 – 18 000 euroa
 • kaukolämpö: 8 000 – 13 000 euroa.

Lämmitysmuodon vaihdon kannattavuus riippuu monesta tekijästä, kuten asunnon koosta, lämmitystarpeesta ja valitusta lämmitysmuodosta. Toshiban valtuutetut jälleenmyyjät auttavat mielellään löytämään parhaan ratkaisun juuri sinun taloosi.

Valtiolta tukea öljylämmityksestä luopumiseen

Hyviä uutisia! Lämmitysjärjestelmän päivittämiseen on tarjolla monenlaista tukea. Energia-avustusta voi saada jopa 4 000 euroa, kun vaihtaa öljylämmityksen energiatehokkaampaan ja ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Seuraavassa muutamia tukimuotoja, joita kannattaa selvittää:

 • Korotettu kotitalousvähennys: Henkilökohtainen vähennys, joka tehdään ansio- tai pääomatulojen verotuksessa. Vähennys on korotettu vuosina 2022–2027, kun se kohdistuu öljylämmityksestä luopumiseen.
 • ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseen: Avustusta voi saada, kun poistaa öljy- tai maakaasulämmityksen ja korvaa sen uusiutuvilla polttoaineilla toimivalla järjestelmällä.
 • ARAn energia-avustus: Avustukset on tarkoitettu energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin, kuten öljy- ja maakaasulämmityksestä luopumiseen.

Lue lisää saatavilla olevista tuista täällä: https://www.toshibasuomi.fi/tuotteen-valinta/oljysta-eroon-katso-mita-tukia-oljylammityksen-vaihtoon-on-tarjolla/

Toshiba suosittelee: Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu on erinomainen valinta monesta syystä. Se on edullisempi hankkia kuin maalämpö ja se voi korvata öljylämmityksen kokonaan tai toimia pääasiallisena lämmitysmuotona öljyn rinnalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että tuen saaminen yleensä edellyttää öljylämmityksestä luopumista.

Lue lisää Toshiba Estia ilmavesilämpöpumpusta.

Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas valinta. Se säästää noin 50 – 60% lämmityskustannuksissa verrattuna öljyyn, ja investoinnin takaisinmaksuaika on 5 – 8 vuotta. Lisäksi lämpöpumput pienentävät lämmityksen hiilijalanjälkeä merkittävästi, mikä on hyvä uutinen ympäristötietoisille.

Ilma-vesilämpöpumppu tarjoaa tasaisen ja miellyttävän lämpötilan kotiin. Se on luotettava ja kestävä valinta, joka kohottaa kodin arvoa. Itse asiassa ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu ovat halutuimpia lämmitysmuotoja pientaloissa, joten laitteen hankinta voi nostaa asunnon arvoa.

Yhteenveto – investoi tulevaisuuteen

Öljylämmityksen vaihtaminen lämpöpumppuun on investointi tulevaisuuteen. Lämpöpumput tuovat merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksiin verrattuna öljyyn. Ne myös pienentävät hiilijalanjälkeä ja kasvattavat asunnon arvoa.

Lämpöpumppuja on erityyppisiä, kuten maalämpö ja ilma-vesilämpöpumput. Ne eroavat hinnassa ja soveltuvuudessa eri kohteisiin. Hybridilämmitys yhdistää lämpöpumpun ja toisen lämmitysmuodon parhaat puolet.

Lämmitysjärjestelmän vaihto vaatii investointeja, mutta siihen on saatavilla tukia ja verovähennyksiä. Ilma-vesilämpöpumppu on usein kustannustehokkain ratkaisu pientaloon.

Lämpöpumppujen yleistyessä niistä on tullut haluttu ominaisuus asuntomarkkinoilla. Järkevällä lämmitysinvestoinnilla säästät siis rahaa ja nostat asuntosi arvoa.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää