Säästöjä ja vähemmän päästöjä – Ilma-vesilämpöpumppu omakotitalon lämmityksessä

Lämmityskustannukset ja ympäristövaikutukset huolettavat monia suomalaisia omakotitalon omistajia. Vastauksena näihin huoliin ovat uusiutuvat energiateknologiat, kuten ilma-vesilämpöpumput, jotka houkuttelevat yhä useampia ostajia. Mutta miksi ilma-vesilämpöpumppu on niin erityinen? Ja voiko se tuoda säästöjä sekä pienentää päästöjä? Tässä artikkelissa tarkastellaan ilma-vesilämpöpumpun toimintaa, taloudellisia hyötyjä ja ympäristövaikutuksia. Tavoitteena on tarjota objektiivista tietoa, joka auttaa tekemään harkittuja päätöksiä koskien kodin lämmitysratkaisuja.

Miten ilma-vesilämpöpumppu toimii?

Ilma-vesilämpöpumppu on noussut suosituksi lämmitysvaihtoehdoksi monille suomalaisille omakotitaloasujille useastakin syystä. Mutta miten se toimii?

Ilma-vesilämpöpumppu yhdistää auringon lämmittämän ulkoilman, veden ja nykyaikaisen tekniikan, tuottaen näin lämpöä kotiin. Keskeisiä osia ilma-vesilämpöpumpussa ovat ulko- ja sisäyksikkö. Ulkoyksikkö imee lämpöenergiaa ulkoilmasta, kun taas sisäyksikkö hyödyntää kyseisen lämmön veden lämmittämiseen. Lämmin vesi sitten kiertää kodin lämmitysjärjestelmässä.

Ilma-vesilämpöpumppu toimii tehokkaasti jopa -20 asteeseen saakka. Jos lämpötila laskee tämän alle, laite siirtyy automaattisesti käyttämään esimerkiksi sähköä, pitäen kodin yhä lämpimänä.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii erityisesti niille, jotka harkitsevat maalämpöä, mutta eivät halua porakaivoa. Ainoa vaatimus ilma-vesilämpöpumpun asennukselle on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä eli lattia- tai patterilämmitys.

Merkittävät säästöt lämmityskustannuksissa

Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas vaihtoehto perinteisille lämmitysmuodoille. Suurimpana etuna on sen tuottama huomattava energiansäästö.

Jopa 70% pienempi sähkönkulutus

Tutkimusten ja kokemusten perusteella ilma-vesilämpöpumpun energiansäästö on merkittävä, jopa 70% verrattuna sähkö- tai öljylämmitykseen. Tämä tarkoittaa suoraan pienempiä sähkölaskuja ja säästöjä lämmityskuluissa.

Säästö riippuu useista tekijöistä, mutta keskimäärin ilma-vesilämpöpumppu alentaa lämmityskustannuksia 50–70% öljy- ja sähkölämmitteisissä taloissa. Koska lämmitys on iso osa kodin energiakuluista, säästöt ovat merkittäviä.

Takaisinmaksuaika 5 – 8 vuotta

Vaikka hankintahinta on suuri, 10 000 – 18 000 euroa, säästöt maksavat sen nopeasti takaisin. Kotitalouksissa takaisinmaksuaika on keskimäärin 5-8 vuotta. Koko elinkaaren aikana säästöt voivat olla jopa 15 000–30 000 euroa.

Yhteenvetona ilma-vesilämpöpumppu on sekä ympäristöystävällinen että taloudellisesti kannattava investointi. Se tuo myös merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä.

Ilmastovaikutusten pienentäminen

Suomalaisten kotitalouksien ilmastopäästöistä noin 30% tulee lämmityksestä, sähköstä ja vedestä. Lämmitysmuodon valinnalla on siis iso merkitys hiilijalanjälkeen.

Tutkimusten mukaan ilma-vesilämpöpumppu vähentää lämmitysenergian tarvetta 50-70% verrattuna perinteisiin lämmitysmuotoihin. Mutta miten tämä näkyy käytännössä päästöissä?

Jopa 90% pienemmät hiilidioksidipäästöt

Yksi litra lämmitysöljyä tuottaa 2,5-3 kg hiilidioksidipäästöjä. Jos öljyn vuosikulutus on 2000 litraa, päästöt ovat 5000-6000 kg. Tämä 2000 litraa öljyä tuottaa noin 20 000 kWh lämpöenergiaa.

Sama määrä lämpöenergiaa ilma-vesilämpöpumpulla vaatii noin 7000 kWh sähköä. Fingridin mukaan Suomessa vuonna 2022 kulutetun sähkön päästökerroin oli 60 gCO2/kWh.

Eli saman kodin lämmittäminen ilma-vesilämpöpumpulla tuottaa tuottaa noin 420 kg hiilidioksidipäästöjä. Vertailussa ilma-vesilämpöpumpun päästöt ovat siis peräti 90% pienemmät kuin öljy- ja sähkölämmitteisissä kiinteistöissä.

Koska Suomessa sähkö on pääasiassa tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä, ilma-vesilämpöpumpun päästöt voivat olla vieläkin pienemmät 100% uusiutuvan energian sähkösopimuksella.
Ilma-vesilämpöpumppu tuo säästöjen lisäksi merkittävän ympäristöhyödyn. Näin ollen se on kannattava valinta sekä lompakolle että luonnolle.

Yhteenveto

Ilma-vesilämpöpumppu on moderni ja kestävä lämmitysteknologia, joka tuo merkittäviä säästöjä taloudelle ja ympäristölle. Se on tehokas ja vähäpäästöinen vaihtoehto omakotitalon lämmitykseen.
Vaikka alkuinvestointi on suuri, ilma-vesilämpöpumpun hyödyt tekevät siitä kannattavan hankinnan pitkällä aikavälillä. Nyt on aika harkita, voisiko tämä innovatiivinen teknologia olla avain matkalla kohti kustannustehokkaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää