Toshiba Haori DESIGN

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde kertoo tulevista säästöistä

Ilmalämpöpumppu on kustannustehokas ratkaisu, joka mahdollistaa sinulle huomattavia säästöjä lämmityskustannuksissa käyttöikänsä aikana. Ilmalämpöpumppujen valikoima on kirjava aina halvoista karvalakkimalleista premium-tason laitteisiin, eikä siksi ole aivan se ja sama minkä mallin valitset. Yksi merkittävimmistä eroista laitteiden välillä, joka ostopäätöksessä tulee ottaa huomioon, on ilmalämpöpumpun hyötysuhde. Tästä artikkelista opit mitä hyötysuhde tarkoittaa ja miten valitset hyötysuhteeltaan sinun tarpeisiisi sopivimman ilmalämpöpumpun.

Mitä ilmalämpöpumpun hyötysuhde tarkoittaa?

Lyhyesti sanottuna ilmalämpöpumpun hyötysuhde kertoo, kuinka paljon laite pystyy muuntamaan sähköenergiaa lämpöenergiaksi. Ilmalämpöpumpun hyötysuhdetta mitataan SCOP-arvolla (=Seasonal Coefficient Of Performance). SCOP-arvo kertoo kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden.

Esimerkiksi Toshiba Premium -ilmalämpöpumpun SCOP-arvo on 5,3. Laite käyttää siis yhden kilowatin sähköä ja saat sillä 5,3 kilowattia lämpöenergiaa. Vertailun vuoksi suoran sähkölämmityksen SCOP-arvo on 1, joka käytännössä tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla sähköä, saat yhden kilowatin lämpöenergiaa. Jo tämän hyvin yksinkertaisen esimerkin avulla on huomattavissa ilmalämpöpumpun erinomaisuus suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Saat samalla hintaa 4,3 kilowattia enemmän lämpöenergiaa kyseisellä laitteella.

Miksi hyvä hyötysuhde on tärkeä?

Hyvä hyötysuhde, eli korkea SCOP-arvo, on tärkeässä roolissa ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikaa laskettaessa. Sen avulla saat helposti selville, kuinka paljon säästöjä laite tuottaa ja kuinka monessa vuodessa laite maksaa itsensä takaisin.

Huomattavaa on, että SCOP-arvo kertoo ilmalämpöpumpun keskimääräisen hyötysuhteen tietynlaisessa ilmastossa. Eurooppa on jaettu energiamerkinnöissä kolmeen ilmastotyyppiin: lauhkeaan, keskimääräiseen sekä kylmään. Suomi kuuluu kylmään ilmastovyöhykkeeseen, joka on huomioitu kaikissa Toshiban ilmalämpöpumpuissa. Olemme valmistaneet kaikki ilmalämpöpumput Suomen olosuhteisiin sopivaksi.

Muista, että SCOP-arvo on luotettava vain, jos se on saatu Suomea vastaavissa olosuhteissa. SCOP-arvo laskee pakkasen kiristyessä. Kun pakkanen laskee -10 asteen tienoille, halvassa mallissa SCOP-arvo on 1. Toshiban ilmalämpöpumpuissa SCOP-arvo säilyy 2-3 tienoilla vielä -25 ja -30-asteen pakkasessa.

Mietitkö edullisen ja premium -mallin välillä? Katso nämä esimerkkilaskelmat ennen päätöksentekoa!

Katso tästä esimerkkivertailu halvan ja premium-tason ilmalämpöpumpun välillä SCOP-arvo ja laitteen teho huomioiden.

Tyypillisen halvan ilmalämpöpumpun hinta asennettuna on noin 2 000 euroa, SCOP-arvo 3,5 ja teho 3 kW. Premium-mallin hinta asennettuna on noin 3 000 euroa, SCOP-arvo 5,3 ja teho 4 kW.

Esimerkissä molemmat pumput ovat käytössä neljä talvikuukautta, eli 2 880 tuntia.

Halvan ilmalämpöpumpun tuomat säästöt

Neljän talvikuukauden aikana laite tuottaa 2 880 h x 3 kW = 8 640 kWh lämpöenergiaa. Jotta saamme selville, kuinka paljon kyseisen energiamäärän tuottaminen kuluttaa sähköä, jaetaan energiamäärä laitteen SCOP-arvolla: 8 640 kWh / 3,5 = 2 468 kWh.

Niin sanotun ilmaisen lämpöenergian määrä saadaan vähentämällä tuotetun lämpöenergian määrästä sähköön kulutettu osuus. Ilmaista lämpöenergiaa kyseinen ilmalämpöpumppu tuottaa siis: 8 640 kWh – 2 468 kWh = 6 172 kWh.

Määrä vastaa noin 550 euroa vuosittaisia säästöjä, eli 12 vuoden elinkaaren aikana säästöjä tulee yhteensä 6 600 euroa.

Premium-tason ilmalämpöpumpun tuomat säästöt

Neljän talvikuukauden aikana laite tuottaa 2 880 h x 4 kW = 11 520 kWh lämpöenergiaa. Kyseisen energiamäärän tuottamiseen premium-tason pumppu on käyttänyt sähköä: 11 520 kWh / 5,3 = 2 173 kWh.

Ilmaista lämpöenergiaa laite tuottaa siis 11 520 kWh – 2 173 kWh = 9 347 kWh.

Määrä vastaa noin 900 euron vuosittaisia säästöjä, eli 15 vuoden elinkaaren aikana laskettuna 13 500 euron säästöjä.

Yhteenveto halvan ja premium -mallin säästöeroista

Esimerkkilaskelmassa säästät premium-tason mallilla 350 euroa enemmän joka vuosi. Kun ilmalämpöpumpun käyttöikä on noin 15 vuotta, säästöjä kertyy 350 euroa x 15 vuotta = 5 250 euroa enemmän.

Jos siis mietit valintaa edullisen ja premium-mallin välillä, kannattaa pitää mielessä, että vaikka alkuinvestointi on premium-mallissa korkeampi, saamasi säästöt tulevat olemaan moninkertaiset.

Huomaa, että kyseessä on esimerkkilaskelma. Todelliset luvut riippuvat asuntosi koosta, sijainnista ja lämmitysjärjestelmästä. Luvut ovat kuitenkin oikeassa suhteessa ja suuntaa-antavia, jotta ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika edullisen ja premium-mallin välillä konkretisoituu sinulle oikein.

Malli Halpa Premium
Käyttöaika 2 880 h 2 880 h
Laitteen teho 3 kW 4 kW
SCOP-arvo 3,5 5,3
Tuotettu lämpöenergia (h x kW) 8 640 kWh 11 520 kWh
Sähkön kulutus (kWh / SCOP) 2 468 kWh 2 173 kWh
Ilmainen lämpöenergia (Tuotettu kWh – Sähkön kulutus kWh) 6 172 kWh 9 437 kWh
Säästöt vuodessa 550 € 900 €
Odotettu elinkaari 12 vuotta 15 vuotta
Säästöt elinkaaren aikana (€ x elinkaari) 6 600 € 13 500 €


Kyseessä suuntaa-antava esimerkkilaskelma

Ilmalämpöpumppu parhaalla hyötysuhteella – kiinnitä huomiota näihin kahteen arvoon

Kun etsit parasta hyötysuhdetta ilmalämpöpumpulle, valitse premium-malli. Vaikka alkuinvestointi on edullisia malleja korkeampi, tulet saamaan sen avulla moninkertaiset säästöt ilmalämpöpumpun eliniän aikana.

Vertaillessasi eri ilmalämpöpumppuja on kaksi olennaista arvoa, joihin kannattaa kiinnittää huomio: SCOP-arvo ja teho (kW). Mitä korkeampi teho ilmalämpöpumpussa on, sitä enemmän se tuottaa lämpöenergiaa. Vastaavasti mitä korkeampi SCOP-arvo on, sitä enemmän se pystyy muuntamaan energiaa haluttuun muotoon.

Kun siis haluat hyötysuhteeltaan parhaan ilmalämpöpumpun, suosittelemme sinua tutustumaan seuraaviin malleihin:

Valinta voi olla haastava ja siksi saatkin parhaiten vastaukset kysymyksiisi laittamalla meille tarjouspyynnön. Näin valtuutettu jälleenmyyjämme on sinuun yhteydessä ja auttaa valitsemaan sopivan laitteen tarpeesi, budjettisi ja asuntosi huomioiden.

Etsi lähin Toshiba-jälleenmyyjäsi ja pyydä tarjous jo tänään!

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinua hyötysuhteeltaan parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi jo tänään!

Ota yhteyttä täällä ››

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää