useamman_tilan_sisaltokuva_1

7 parasta viilennysvinkkiä kotiin ja mökille – näin käytät ilmalämpöpumppuasi fiksusti ja tehokkaasti

Monesti tulee pohdittua, mikä onkaan paras tapa viilentää asuntoa. Kodin, mökin tai minkä tahansa muun kesäkäytössä olevan asunnon sisäilma alkaa tuntua kovilla helteillä nopeasti tunkkaisen kuumalta tai ukkospäivän sattuessa nihkeän painostavalta.

Kuuman ilman ja kosteuden poistaminen sisäilmasta ovat kaksi pääasiaa, johon viilennyksessä kannattaa pyrkiä. On ihanan palauttavaa käydä levolle viileään makuuhuoneeseen tai ottaa rennosti sohvalla pitkän rantapäivän tai ruohonleikkuun jälkeen, kun koko tilan lämpötila on säädetty tasaisesti juuri halutulle tasolle.

Jos kodista tai mökistä löytyy jo ilmalämpöpumppu, voi kuuman päivän päätteeksi tuntua houkuttelevalta laittaa pumppu kylmimmälle mahdolliselle asetukselle ja asettua sen eteen pikaisen helpotuksen toivossa. Toisin kuitenkin kuin luulisi, se ei ole paras tapa helpottaa oloa.

Jos haluat tietää, kuinka vältät turhan suuret sähkölaskut ja takaat kotiisi miellyttävän viileyden, lue alta 7 parasta vinkkiämme!

1. Miellyttävin lopputulos saadaan usein maltillisilla asetuksilla

Ilmalämpöpumpun säätöihin on tärkeää kiinnittää huomiota. Voi tuntua houkuttavalta pitää ilmalämpöpumppua maksimiviilennyksellä koko kesä, mutta sillä saa aikaiseksi vain jääkylmän asunnon.

Todellisuudessa ilmalämpöpumppu kannattaa säätää ulkolämpötilaa vain pari astetta viileämmäksi, sillä se on usein täysin riittävä taso. Lisäksi ilmalämpöpumppu kannattaa laittaa automaattiasetuksen sijasta viilennykselle, sillä silloin ilmalämpöpumpun viilentävä vaikutus alkaa heti. Huoneilma viilenee nopeasti ja samalla siitä poistuu olon inhaksi tekevää kosteutta.

2. Älä sammuta ilmalämpöpumppua turhaan

Toisin kuin luulisi, ilmalämpöpumppua ei kannata jatkuvasti kääntää päälle ja pois kuumankaan jakson aikana. Itse asiassa kaikista taloudellisinta, miellyttävintä ja talosi rakenteelle parasta on pitää sitä päällä läpi koko lämpimän kelin ja kääntää se syksyn tullen joko lämmitykselle tai kokonaan pois päältä.

Kun ilmalämpöpumppu on säädetty 23 ja 24 asteen paikkeille ja puhallus on maltillisella tasolla, huoneen ilma pysyy jatkuvasti miellyttävällä tasolla ja sähkönkulutus on erittäin maltillista. Lisäksi talosi kiittää, sillä ilmalämpöpumpun huoneilmasta poistama kosteus on poissa talosi rakenteista.

3. Älä pidä ikkunoita auki, kun käytät ilmalämpöpumppua

Kun kuumuus ja tukaluus yllättävät, monet avaavat reaktionomaisesti kaikki ikkunat ja tuuletusräppänät. Jos käytössäsi on ilmalämpöpumppu, kannattaa ikkunat kuitenkin pitää visusti kiinni viilennyksen aikana.

Syy tähän on yksinkertainen: kun ilmalämpöpumppu toimii viilennysasetuksella, se poistaa huoneilmasta kuumaa ilmaa ja kosteutta. Jos vieressä on aukinainen ikkuna, sisään virtaa kuumaa ilmaa ja ilmalämpöpumpun viilennysteho jää heikoksi. Kun ilmalämpöpumppu ei tunnu viilentävän, tulee sen lämpötilaa helposti säädettyä yhä matalammaksi, joka puolestaan syö turhaan energiaa. Lisäksi ilmalämpöpumpun viilentämille seinille saattaa kertyä tuuletuksen aikana kosteutta, joka ei tee hyvää talon pinnoille ja rakenteille.

Jos yölämpötilat laskevat tarpeeksi alas, tuuletusikkunaa voi laittaa raolleen nukkumisen ajaksi.

4. Säästä energiaa viilentämällä oikein

Ilmalämpöpumpun energiankulutus on todellisuudessa hyvin pieni, jos sen käytön oivaltaa oikein. Jos ulkona on esimerkiksi kolmenkymmenen asteen helle, riittää, että ilmalämpöpumppu on asetettu noin +25 asteeseen. Kun ilmalämpöpumppu on asetettu viilennysasetukselle ja puhallinnopeus vähintään kakkosportaalle, riittää, että maltat odotella hetken – huone viilenee mukavan tasaisesti ja tuntuu ihanan raikkaalta.

Yritä välttää sitä, että tulet ulkoa tuskaisen hikisenä ja säädät ilmalämpöpumpun liian viileälle. Sen lisäksi, että siitä saatu hyöty on suhteessa pieni, on liian kylmä asunto myös epämukava. Jos käyt esimerkiksi talvella saunassa, et varmaan avaa kaikkia huoneistosi ikkunoita viilentääksesi oloasi? Maltti kannattaa säilyttää myös ilmalämpöpumpulla viilentäessä.

Lue täältä parhaat vinkit ilmalämpöpumpun käytöstä viilennykseen

5. Älä suuntaa ilmalämpöpumpun siivekkeitä itseesi

Jos säädät ilmalämpöpumpun siivekkeet suoraan joko sohvalle tai sänkyyn, voit olla melkoisen varma, että heräät jonain aamuna kurkku karheana. Se on tyypillisen kesäflunssan alku, joka saa alkunsa usein liiallisesta ilmastoinnin käytöstä.

Suosi ilmalämpöpumpun asentamisessa ja sen siivekkeiden suuntaamisessa epäsuoraa puhalluskulmaa. Säätämällä ilmalämpöpumpun tuottama ilmavirta esimerkiksi sisäkattoa myötäillen varmistut siitä, etteivät tilan käyttäjät vilustu turhaan. Jos helle on todella kova ja tilanne tukala, voit helpottaa oloa säätämällä ilmalämpöpumpun asetukselle, jossa siivekkeet liikkuvat edestakaisin luoden miellyttävästi vaihtelevan ilmavirran.

Lue lisää ilmalämpöpumpun oikeaoppisesta asentamisesta

6. Muista pitää huoli suodattimien puhtaudesta

Jotta saat ilmalämpöpumpustasi kaiken irti niin viilennys- kuin lämmityskäytössä, on syytä kiinnittää sen huomiota sen puhdistamiseen. Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen ja ulkoyksikön voit nimittäin usein puhdistaa aivan itse!

Karkeasuodattimen tehtävä on pitää ilmalämpöpumpun koneisto vapaana paljaalla silmällä nähtävästä roskasta. Siihen tarttuu kaikkea huonepölystä lemmikkien karvaan saakka. Ne ovat omiaan heikentämään ilmalämpöpumpun viilennyskykyä – mikäli huoneilma alkaa ilmalämpöpumpun käytöstä huolimatta tuntua tunkkaiselta, kannattaa ensimmäisenä puhdistaa sisäyksikön karkeasuodatin ja tarvittaessa ulkoyksikkö. Karkeasuodattimen puhdistus kannattaa tehdä noin 2–3 viikon välein.

Ammattilaisen tekemä perushuolto kannattaa tilata noin 2–5 vuoden välein, vaikka ilmalämpöpumppu olisi vain satunnaisella käytöllä. Kun teetät huollon ammattilaisella, varmistut ilmalämpöpumppusi pitkän käyttöiän.

Lue lisää ilmalämpöpumpun huoltamisesta täältä

7. Valitse käytöllesi paras ilmalämpöpumppu

Kun valitset ilmalämpöpumppua viilennyskäyttöön kotiin tai mökille, kannattaa kiinnittää huomiota sen mitoitukseen ja hankkia tilaan sopivan tehokas ilmalämpöpumppu. Perussääntönä voidaan pitää laskukaavaa, jonka mukaan yksi kilowatti ilmalämpöpumpun jäähdytyskapasiteettia riittää viilentämään oikein sijoiteltuna noin 20 neliömetrin tilan.

Muita valintaan vaikuttavia seikkoja ovat muut tilan lämpötilaan suoraan yhteydessä olevat tekijät. Esimerkiksi tila, jossa on paljon lämpöä tuottavia sähkölaitteita ja jonka suurten ikkunoiden kaihtimia pidetään kesäkuumallakin auki, on omiaan kuumenemaan nopeammin kuin pimeänä pidetty makuuhuone.

On siis kannattavaa valita mieluummin ilmalämpöpumppu, joka on tehoiltaan hieman yläkanttiin kuin alakanttiin. Jos pienempään tilaan tarkoitettua ilmalämpöpumppua joudutaan huudattamaan kovalla teholla jatkuvasti, voivat sen kulutusosat myös vaatia nopeammin huoltoa.

Lue lisää kattavasta ilmalämpöpumpun vertailutaulukostamme täältä

Ota myös yhteyttä yhteyttä jälleenmyyjiimme, jotka auttavat sinua valitsemaan käyttöösi juuri oikean ilmalämpöpumpun.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää