Ilmalämpöpumppujen asentaminen kerrostaloasuntoihin on yleistynyt voimakkaasti viime vuosien aikana ja yhä useampi harkitsee ilmalämpöpumppua viilentämään kotiaan kuumina kesäpäivinä. Lämmityshän kerrostaloissa hoituu yhteisen lämmönjakelun kautta, jolloin ilmalämpöpumppua ei kannata käyttää muuhun kuin huoneilman viilentämiseen.
Ensimmäinen toimenpide ennen ilmalämpöpumpun hankintaa kerrostalohuoneistoon on selvittää taloyhtiön kanta ilmalämpöpumpun asennukseen. Luvan saamisen pitäisi olla nykyään helppoa, koska viilennykseen käytettävien ilmalämpöpumppujen asennuksista ja käytöstä kerrostaloasunnoissa on runsaasti kokemuksia.
Yleinen vaatimus on, että osakas esittää asunto-osakeyhtiölain vaatiman suunnitelman muutostyöstä ja asennus toteutetaan ilmalämppumppujen asentamiseen erikoistuneen yrityksen toimesta, jolla on tilaajavastuulain mukaisesti asiat kunnossa. Valtuutetut Toshiba-ilmalämpöpumppujen jälleenmyyjät avustavat tarvittaessa lupien hakemisessa tarjoten ohjeita ja mallisuunnitelmia esiteltäväksi asunto-osakeyhtiön hallinnolle. Kannattaa myös muistaa, että ilmalämpöpumpun saa asentaa ainoastaan Tukesin hyväksymä asennusliike.
Toshiba Seiya on ilmastoinnin edelläkävijän ratkaisu kodin viilentämiseen lämpiminä kesäpäivinä. Seiyan avulla pidät kotisi miellyttävän viileänä kaikkein kovimmillakin helteillä kustannustehokkaasti ja asumisen mukavuutta lisäten.
Viilentävä ilmalämpöpumppu, Toshiba Seiya
Lue lisää Toshiba Seiyasta täältä.
Kesä on täällä nopeammin kuin uskotkaan! 🌤
Jos haluat ilmalämpöpumpun kesän helteille 2023, niin pyydä tarjous jo nyt, koska kesällä asennusjonot kasvavat pidemmiksi.
Kokonaisuutena ottaen ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostalohuoneistoon ei suuremmin poikkea asentamisesta omakotitaloon. Yksikköjen sijoitusta ehkä joutuu miettimään tarkemmin, mutta yleensä toimiva ratkaisu löytyy. Kun ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön väliseksi etäisyydeksi suositellaan enimmillään noin viittä metriä, löytyy sisäyksikön paikka yleensä lähinnä parveketta olevasta huoneesta. Tavoitteena on, että ilmalämpöpumpun puhaltama ilma pääsee kiertämään asunnossa mahdollisimman vapaasti.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asentaminen kerrostaloon tapahtuu yleensä huoneiston yhteydessä olevalle parvekkeelle. Sijoittamalla ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö parvekkeen lattian tuntumaan vältetään ulkoyksikön erottuminen rakennuksen julkisivussa, mikä kuuluu varsinkin kaupunkiympäristössä yleisiin vaatimuksiin. Kylmäaineputkia, mahdollisesti sähkön syöttöä ja kondenssiveden poistoa varten ulkoseinään joudutaan tekemään läpivienti. Erityisesti kondenssiveden poistoon täytyy kiinnittää huomiota kosteusvaurioiden välttämiseksi.
Lue tekemämme 5-kohtaiset ohjeet, kuinka hankit ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden.
Ilmalämpöpumpun asentamisessa kerrostaloon monia arveluttavat mahdolliset meluhaitat. Vaikka nykyiset laitteet toimivat hyvinkin äänettömästi, on ilmalämpöpumpun oikealla asennuksella suuri merkitys niin asunnon haltijoiden kuin naapurienkin asumismukavuuteen. Käyttämällä ulkoyksikön asennukseen suunniteltuja vaimenninkumeja laitteen kannakkeissa estetään mahdollisten runkoäänten kantautuminen huoneistoihin.
Kerrostalohuoneiston viilentäminen ilmalämpöpumpulla tapahtuu samalla tavoin kuin omakotitaloissa. Oikeastaan ainoa erikseen huomioitava asia koskee lasitettuja parvekkeita. Lasitetuilla parvekkeilla vähintään yhden ikkunoista tulee olla auki, kun ilmalämpöpumppua käytetään.
Viilennyskäytössä riittää ilmalämpöpumpun viilennyslämpötilan säätö vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu heti viileämmältä ja raikkaammalta. Poistamalla samalla kosteutta huoneilmasta ilmalämpöpumppu helpottaa muutenkin tukalaa oloa. Kesähelteellä jo pieni suhteellisen kosteuden aleneminen vaikuttaa asumismukavuuteen enemmän kuin lämpötilan lasku.
Monet käyttäjät välttelevät ilmalämpöpumpun käyttöä viilennykseen luullen viilennyksen aiheuttamaa energiankulutusta suureksi. Totuus kuitenkin on, että kovimmillakin helteillä viilennystoiminnon käyttö maksaa alle euron päivässä. Kesällä Suomen oloissa jäähdytys tapahtuu aina niin hyvällä hyötysuhteella, että energiankulutusta ei tarvitse miettiä. Pienestä energiankulutuksesta huolimatta ilmalämpöpumpun käyttö viilennykseen on aiheellista vain todellisen tarpeen mukaan. Tyhjää asuntoa ei kannata viilentää, vaan pumpun voi huoletta sammuttaa kotoa poissa oltaessa. Ilmalämpöpumppu viilentää asunnon nopeasti mukavaksi, kun sen käynnistää uudelleen kotiin palattaessa.
Viilennyksen tarvetta voi vähentää ja viilennyksen vaikutusta tehostaa monin tavoin. Suoraa auringonpaistetta kannattaa estää sälekaihtimia, verhoja ja markiiseja käyttämällä. Ilmalämpöpumpun viilennystoimintoa käytettäessä on ikkunat, ovet ja muut luukut pidettävä suljettuina ilmalämpöpumpulla tuotetun viileän ilman karkaamisen estämiseksi.
Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!
Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjäToshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.
Lue lisää