Hanki ilmalämpöpumppu kerrostaloon säännöt huomioiden – 5 askelta ideasta asennukseen

Kun haluat asentaa ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden, niin seuraa tämän artikkelin ohjeita.

LUE TÄMÄ: Jos et ole aiemmin tehnyt kerrostaloasuntoosi vastaavia muutostöitä, niin ilmalämpöpumpun asentaminen voi kuulostaa näiden ohjeiden mukaan työläältä. Se ei kuitenkaan vaadi sinulta aktiivisia toimia kuin n. 1h verran, joten prosessi on hyvin suoraviivainen. Lisäksi autamme sinua koska tahansa, joten ota meihin yhteyttä, mikäli sinulla tulee kysyttävää.

Näin hankit ilmalämpöpumpun kerrostaloon

Kysy taloyhtiönne hallituksen puheenjohtajalta, onko taloyhtiöönne asennettu ilmalämpöpumppuja ja jos on, onko niiden asentamiseen sovittu yhteisiä käytäntöjä, kuten ulkoyksikön sijoituspaikkaa. Tällöin ilmalämpöpumppu asennetaan kerrostaloon säännöt huomioiden.

Käydään seuraavaksi läpi, miten sinun tulee toimia seuraavissa tilanteissa:

A) Taloyhtiöönne on asennettu ilmalämpöpumppu aiemminkin
B) Taloyhtiöönne ei ole asennettu ilmalämpöpumppua aiemmin

A) Taloyhtiöönne on asennettu ilmalämpöpumppu aiemminkin

1) Mikäli taloyhtiöönne on asennettu ilmalämpöpumppu aiemmin, niin yhdenvertaisuuslaki sanoo, että myös sinä saat asentaa ilmalämpöpumpun asuntoosi yhteisten käytänteiden mukaisesti. Et tarvitse tällöin erillistä lupaa taloyhtiöltä, vaan toimenpideilmoitus riittää. Huomaa kuitenkin, että lupa on voitu myöntää esimerkiksi vain parvekkeellisiin asuntoihin.

2) Ennen ilmalämpöpumpun asentamista sinun tulee tehdä kolme asiaa:

 • Valitse sopiva ilmalämpöpumppu kerrostaloon. Viilennyskäyttöön suosittelemme Toshiba Seiya -ilmalämpöpumppua, koska sillä viilentäminen on hyvin edullista (n. 0,4-1€/päivä) ja Inverter-teknologian ansiosta se on hiljainen, joten se ei resonoi värinä-ääniä seinään.
 • Tee taloyhtiölle toimenpideilmoitus ja varmista vielä puheenjohtajalta, millaisia yhteisiä käytänteitä asentamisesta on sovittu
 • Tee muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Toshiba-jälleenmyyjääsi auttaa sinua vastaamaan muutostyöilmoituksen kysymyksiin. Kiinteistöliitto on tehnyt listan, mitä asioita ilmoituksessa tulee tuoda esiin:
  • Mihin ja miten ulko- ja sisäyksikkö aiotaan asentaa
  • Miten läpivienti ja sen tiivistäminen aiotaan toteuttaa (sijainti, koko, toteutustapa)
  • Kuinka kondenssiveden poisjohtaminen toteutetaan
  • Millä tavalla sähköistys hoidetaan (mistä ilmalämpöpumppu saa sähkön) ja tarvitaanko sähköasennuksia ja jos tarvitaan, niin miten ne toteutetaan
  • Kuka toteuttaa asennuksen (kylmä- ja sähköpätevyydet) ja tieto asennusyrityksen voimassa olevasta vastuuvakuutuksesta ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamisesta
  • Mikä laite asennetaan

Toshiba-jälleenmyyjääsi auttaa sinua vastaamaan muutostyöilmoituksen kysymyksiin.

Lukuvinkki: Paras ilmalämpöpumppu viilennykseen.

3) Sovi asennusajankohta jälleenmyyjäsi kanssa. Jälleenmyyjä auttaa sinua myös tekemään sinulle sopivasta ilmalämpöpumpusta lopullisen päätöksen.

4) Muista teettää asentaminen aina valtuutetulla Toshiba-jälleenmyyjällä, koska väärin asennettu ilmalämpöpumppu voi resonoida seinään niin, että myös naapurisi kuulevat värinän. Oikein asennettu ja Inverter-teknologian omaava ilmalämpöpumppu ei resonoi seinään yhtään.

Asentaja antaa sinulle myös asennusselvityksen, takuutodistuksen sekä laitteen käyttöohjeet kirjallisena.

5) Nauti viileästä kodista! Viilentäminen ei maksa kesäisin Toshiba Seiya -ilmalämpöpumpulla kuin vain n. 0,4-1 €/päivä, vaikka pumppu olisi yötä päivää päällä. Koko kesän viilennykset maksavat kerrostalossa vain n. 30 €.

B) Taloyhtiöönne ei ole asennettu ilmalämpöpumppua aiemmin

1) Mikäli taloyhtiöönne ei ole aiemmin asennettu ilmalämpöpumppua, niin sinun tulee hankkia tähän taloyhtiön lupa.

2) Lupa ilmalämpöpumpun asennukseen päätetään yleensä yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Luvan antamista mietitään yhtiökokouksessa siksi, että jos saat luvan asentaa ilmalämpöpumpun, niin lupa tulee myöntää yhdenvertaisuuslain mukaan myös muille osakkaille.

3) Mikäli yhtiökokous antaa luvan ilmalämpöpumpun asentamiseen, niin seuraa ohjeita ylemmän A-vaihtoehdon 2-kohdan mukaisesti

4) Siirry ylemmäs A-vaihtoehdon 2-kohtaan.

Lukuvinkki: Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon.

Tärkeitä huomioita, jos lupaa asentamiseen ei anneta

Yleensä taloyhtiöt myöntävät luvan ilmalämpöpumpun asentamiseen vaivatta.

Joskus taloyhtiö saattaa kuitenkin kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen sellaisten syiden takia, jotka eivät ole mitenkään perusteltuja. Usein se johtuu tietämättömyydestä. Tyypillisiä ei-perusteltuja syitä ovat äänihaitat, kondenssivesi ja talon rakenteet. Suomessa on asennettu yli 20 000 ilmalämpöpumppua kerrostaloon. Oikealla ja ammattitaitoisella asennuksella mitään haittoja äänen, kondenssiveden tai talon rakenteiden kanssa ei tule.

Voit lukea esimerkkitapauksen, kuinka taloyhtiö on yrittänyt kieltää huterin perustein osakkeenomistajaa asentamasta ilmalämpöpumppua asuntoonsa. Lopulta osakkeenomistaja voitti oikeuteen asti viedyn tapauksen. Emme väitä, että kumpikaan osapuoli olisi toiminut tässä lähtökohtaisesti oikein (luvaton asennus ja huterat perusteet ilmalämpöpumpun kieltämiseksi). Tapaus kuitenkin konkretisoi sen, että ilmalämpöpumpun saa lähtökohtaisesti asentaa kerrostaloon varsinkin silloin, jos huoneisto kuumenee kesäisin kohtuuttomasti.

Tällaisten ei-perusteltujen syiden ilmaantuessa kohdallesi, sinun kannattaa ottaa yhteys lähimpään Toshiba-jälleenmyyjääsi, niin saat tiedon, kuinka vastaavissa tapauksissa on toimittu aiemmin.

Muista oikeutesi lämpötilan noustessa, asuit sitten vuokralla tai omistusasunnossa

Ihanteellinen huonelämpötila on 20-22º C. Tätä korkeampi huonelämpötila alkaa aiheuttamaan tunkkaisuuden tunnetta, kuivuuden tunnetta ja keskittymiskyvyn alenemista. Lisäksi kohonnut lämpötila voi olla terveysriski ikääntyneille sekä tiettyjä sairauksia sairastaville ihmisille. Oikea huonelämpötila ei ole siis pelkkä mukavuustekijä, vaan sillä on merkittävä vaikutus myös terveyteesi.

Terveydensuojelulain asumisterveysasetuksessa on määrätty, että asuintilojen lämpötila ei saa nousta lämmityskauden ulkopuolella (kesällä) yli 32º C. Lämmityskautena (talvi, syksy ja kevät) huonelämpötila ei saisi nousta yli 26º C. Lämmityskauden ajankohta vaihtelee vuosittain, koska se määritellään keskilämpötilan mukaan. Lämmityskausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila on alle 15º C ja päättyy, kun keskilämpötila on yli 15º C.

Lisätietoa voit lukea sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta.

Muista siis oikeutesi, asuit sitten vuokralla tai omistusasunnossa.

Toimi näin, niin saat 1 tunnin työllä ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden

Ole yhteydessä taloyhtiönne hallituksen puheenjohtajaan ja kysy, saatko asentaa ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden. Mikäli lupa myönnetään suoraan yhdenvertaisuuslain tai yhtiökokouksen kautta, niin ole heti yhteydessä Toshiba-jälleenmyyjääsi tai lähetä meille tarjouspyyntö tämän lomakkeen kautta.

Näin pääset prosessissa heti eteenpäin ja saat ammattilaisen avuksesi eikä sinun tarvitse viedä asiaa yksin eteenpäin.

Me suosittelemme kerrostaloasujille ensisijaisesti Toshiba Seiya -ilmalämpöpumppua, koska:

 • Inverter-teknologian ansiosta se on äärimmäisen hiljainen
 • Se on tavallista edullisempi, koska se on vain viilennykseen tarkoitettu ilmalämpöpumppu
 • Siinä käytetään ympäristöystävällistä R32-kylmäainetta, joka on vuonna 2023 voimaan astuvan EU-säädöksen mukainen. Vanhat R-410 kylmäainetta käyttävät ilmalämpöpumput kielletään.
 • Viilentäminen ei maksa kesäisin kuin 0,4-1 €/päivä, vaikka pumppu olisi yötä päivää käynnissä. Tästä kiitos Inverter-teknologian ja R32-kylmäaineen.
 • Viilennät asuntosi juuri sopivan viileäksi

Jos olet jo ollut yhteydessä taloyhtiösi hallituksen puheenjohtajaan, niin pyydä tarjous täältä tai ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi!Toshiba Suomi

Pyydä tarjous

Miten valita juuri omaan käyttötarpeisiin sopiva ilmalämpöpumppu? Anna asiantuntijoidemme auttaa ilmalämpöpumpun valinnassa.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

12 kk korotonta maksuaikaa

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää