Lue tekemämme 5-kohtaiset ohjeet, kuinka hankit ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden

Kun haluat asentaa ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden, niin seuraa tämän artikkelin ohjeita.

LUE TÄMÄ: Jos et ole aiemmin tehnyt kerrostaloasuntoosi vastaavia muutostöitä, niin ilmalämpöpumpun asentaminen voi kuulostaa näiden ohjeiden mukaan työläältä. Se ei kuitenkaan vaadi sinulta aktiivisia toimia kuin n. 30 minuutin verran, joten prosessi on hyvin suoraviivainen. Lisäksi autamme sinua koska tahansa, joten ota meihin yhteyttä, mikäli sinulla tulee kysyttävää.

Näin hankit ilmalämpöpumpun kerrostaloon

Ilmalämpöpumpun saa asentaa kerrostaloon, jos taloyhtiön asettamat reunaehdot täyttyvät ja taloyhtiön myöntää asennukselle luvan. Taloyhtiö ei saa evätä asennusta ilman painavaa perustetta, jos reunaehdot täyttyvät. Huomaathan, että ilmalämpöpumpun voi asentaa ainoastaan parvekkeelliseen kerrostaloasuntoon. Selvitä myös, onko niiden asentamiseen sovittu yhteisiä käytäntöjä, kuten ulkoyksikön sijoituspaikkaa. Tällöin ilmalämpöpumppu asennetaan kerrostaloon säännöt huomioiden.

1) Ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen ja kerro aikeistasi asennuttaa ilmalämpöpumppu. Hallitus kertoo, mitä asioita asennuksessa tulee huomioida. Jos hallituksen asettamat reunaehdot täyttyvät, niin hallitus myöntää luvan asentamiselle.

2) Ota yhteyttä isännöitsijäänne ja pyydä lomaketta muutostyöilmoituksen tekemiseen.  Huomaa kuitenkin, että isännöitsijä voi myöntää luvan vain parvekkeellisiin asuntoihin.

3) Ennen ilmalämpöpumpun asentamista sinun tulee tehdä kolme asiaa:

 • Valitse sopiva ilmalämpöpumppu kerrostaloon. Viilennyskäyttöön suosittelemme Toshiba Seiya -ilmalämpöpumppua, koska sillä viilentäminen on hyvin edullista (n. 0,4-1€/päivä) ja Inverter-teknologian ansiosta se on hiljainen, joten se ei resonoi värinä-ääniä seinään.
 • Tee taloyhtiölle toimenpideilmoitus ja varmista vielä puheenjohtajalta, millaisia yhteisiä käytänteitä asentamisesta on sovittu
 • Tee muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Toshiba-jälleenmyyjääsi auttaa sinua vastaamaan muutostyöilmoituksen kysymyksiin (yleensä hallituksenne puheenjohtaja osaa vastata näihin kysymyksiin, jos tarvitset apua). Kiinteistöliitto on tehnyt listan, mitä asioita ilmoituksessa tulee tuoda esiin:
  • Mihin ja miten ulko- ja sisäyksikkö aiotaan asentaa
  • Miten läpivienti ja sen tiivistäminen aiotaan toteuttaa (sijainti, koko, toteutustapa)
  • Kuinka kondenssiveden poisjohtaminen toteutetaan
  • Millä tavalla sähköistys hoidetaan (mistä ilmalämpöpumppu saa sähkön) ja tarvitaanko sähköasennuksia ja jos tarvitaan, niin miten ne toteutetaan
  • Kuka toteuttaa asennuksen (kylmä- ja sähköpätevyydet) ja tieto asennusyrityksen voimassa olevasta vastuuvakuutuksesta ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamisesta
  • Mikä laite asennetaan

Toshiba-jälleenmyyjääsi auttaa sinua vastaamaan muutostyöilmoituksen kysymyksiin.

Lukuvinkki: Paras ilmalämpöpumppu viilennykseen.

4) Sovi asennusajankohta jälleenmyyjäsi kanssa. Jälleenmyyjä auttaa sinua myös tekemään sinulle sopivasta ilmalämpöpumpusta lopullisen päätöksen.

5) Muista teettää asentaminen aina valtuutetulla Toshiba-jälleenmyyjällä, koska väärin asennettu ilmalämpöpumppu voi resonoida seinään niin, että myös naapurisi kuulevat värinän. Oikein asennettu ja Inverter-teknologian omaava ilmalämpöpumppu ei resonoi seinään yhtään.

Asentaja antaa sinulle myös asennusselvityksen, takuutodistuksen sekä laitteen käyttöohjeet kirjallisena.

Nauti viileästä kodista! Viilentäminen ei maksa kesäisin Toshiba Seiya -ilmalämpöpumpulla kuin vain n. 0,4-1 €/päivä, vaikka pumppu olisi yötä päivää päällä. Koko kesän viilennykset maksavat kerrostalossa vain n. 30 €.

Lukuvinkki: Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon.

Yleisiä kysymyksiä ilmalämpöpumpun asennuksesta kerrostaloon

Vielä pari vuotta sitten ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon oli työn ja tuskan takana. Jos taloyhtiön hallitus oli saanut päähänsä, että ilmalämpöpumput resonoivat ja pitävät melua, niin haaveille viileästä kodista sai heittää hyvästit. Ilmalämpöpumpun äänitaso onkin yleisimpiä kysymyksiä kerrostaloasujilta.

Myymme vain laadukkaita ilmalämpöpumppuja, jotka ovat erittäin hiljaisia, eivätkä ne resonoi seinään tärinää. Hiljaisuus johtuu erityisesti Toshiban luomasta inverter-teknologiasta, jonka ansiosta laitteet käyvät tehokkaasti pienillä kierroslukemilla. Suomessa on asennettu yli 20 000 ilmalämpöpumppua kerrostaloon. Oikealla ja ammattitaitoisella asennuksella mitään haittoja äänen, kondenssiveden tai talon rakenteiden kanssa ei tule.

Voit lukea esimerkkitapauksen, kuinka taloyhtiö on yrittänyt kieltää huterin perustein osakkeenomistajaa asentamasta ilmalämpöpumppua asuntoonsa. Lopulta osakkeenomistaja voitti oikeuteen asti viedyn tapauksen. Emme väitä, että kumpikaan osapuoli olisi toiminut tässä lähtökohtaisesti oikein (luvaton asennus ja huterat perusteet ilmalämpöpumpun kieltämiseksi).

Tällaisten ei-perusteltujen syiden ilmaantuessa kohdallesi, sinun kannattaa ottaa yhteys lähimpään Toshiba-jälleenmyyjääsi, niin saat tiedon, kuinka vastaavissa tapauksissa on toimittu aiemmin.

Muista oikeutesi lämpötilan noustessa, asuit sitten vuokralla tai omistusasunnossa

Ihanteellinen huonelämpötila on 20-22º C. Tätä korkeampi huonelämpötila alkaa aiheuttamaan tunkkaisuuden tunnetta, kuivuuden tunnetta ja keskittymiskyvyn alenemista. Lisäksi kohonnut lämpötila voi olla terveysriski ikääntyneille sekä tiettyjä sairauksia sairastaville ihmisille. Oikea huonelämpötila ei ole siis pelkkä mukavuustekijä, vaan sillä on merkittävä vaikutus myös terveyteesi.

Terveydensuojelulain asumisterveysasetuksessa on määrätty, että asuintilojen lämpötila ei saa nousta lämmityskauden ulkopuolella (kesällä) yli 32º C. Lämmityskautena (talvi, syksy ja kevät) huonelämpötila ei saisi nousta yli 26º C. Lämmityskauden ajankohta vaihtelee vuosittain, koska se määritellään keskilämpötilan mukaan. Lämmityskausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila on alle 15º C ja päättyy, kun keskilämpötila on yli 15º C.

Lisätietoa voit lukea sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta.

Muista siis oikeutesi, asuit sitten vuokralla tai omistusasunnossa.

Toimi näin, niin saat 15 minuutin työllä ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden

Ole yhteydessä taloyhtiönne hallitukseen ja kysy, saatko asentaa ilmalämpöpumpun kerrostaloon säännöt huomioiden. Mikäli lupa myönnetään, niin ole heti yhteydessä sekä isännöitsijään että Toshiba-jälleenmyyjääsi. Voit myös lähettää meille tarjouspyynnön tämän lomakkeen kautta.

Näin pääset prosessissa heti eteenpäin ja saat ammattilaisen avuksesi eikä sinun tarvitse viedä asiaa yksin eteenpäin.

Me suosittelemme kerrostaloasujille ensisijaisesti Toshiba Seiya -ilmalämpöpumppua, koska:

 • Inverter-teknologian ansiosta se on äärimmäisen hiljainen
 • Se on tavallista edullisempi, koska se on vain viilennykseen tarkoitettu ilmalämpöpumppu
 • Siinä käytetään ympäristöystävällistä R32-kylmäainetta, joka on vuonna 2023 voimaan astuvan EU-säädöksen mukainen. Vanhat R-410 kylmäainetta käyttävät ilmalämpöpumput kielletään.
 • Viilentäminen ei maksa kesäisin kuin 0,4-1 €/päivä, vaikka pumppu olisi yötä päivää käynnissä. Tästä kiitos Inverter-teknologian ja R32-kylmäaineen.
 • Viilennät asuntosi juuri sopivan viileäksi

Jos olet jo ollut yhteydessä taloyhtiösi isännöitsijään, niin pyydä tarjous täältä tai ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjääsi!Toshiba Suomi

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää