Ilmalämpöpumpun asennus ja käyttö

Ilmalämpöpumppu tarjoaa kenties helpoimman tavan oman kodin tai vapaa-ajan asunnon lämmitykseen ja viilennykseen. Ammattilaiselta ilmalämpöpumpun asennus sujuu yleensä yhden työpäivän aikana ja ilmalämpöpumpun käyttö on yhtä helppoa kuin television.

Asennus aina ammattilaisen toimesta

Ilmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista ammattityötä, joten kuka tahansa ei saa sitä asentaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES ylläpitää rekisteriä sekä asentajista että asennustoimintaa harjoittavista yrityksistä. Huolellinen asennustyö varmistaa ilmalämpöpumpun moitteettoman ja mahdollisimman tehokkaan toiminnan. Oikein tehty asennus vaikuttaa myös ilmalämpöpumpun kestävyyteen pidentäen laitteen elinkaarta. Myös takuuehdot edellyttävät ammattiasentajan käyttöä.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön asennus

Ilmalämpöpumpun sijoittaminen asuntoon vaikuttaa merkittävästi ilmalämpöpumpun tehokkuuteen. Sisäyksikön paikkaa valittaessa tulee kiinnittää huomiota huoneiston ilmankiertoon. Mitä avonaisempi lämmitettävä tila on, sitä parempi. Tavoitteena on, että ilmalämpöpumpun puhaltama ilma pääsee kiertämään asunnossa mahdollisimman vapaasti. Yleensä toimivia sijaintipaikkoja ovat esimerkiksi eteisaulat ja olohuoneet. Sisäyksikön sijoittamista keittiötiloihin, jopa avokeittiöihin ei suositella, koska niissä ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimiin kertyy helposti tehoa heikentävää rasvaa.

Ilmalämpöpumppu kaksikerroksiseen asuntoon

Kahden tai useamman kerroksen omakoti- tai rivitaloasunnoissa toimivin ja tehokkain tapa on asentaa jokaiseen kerrokseen oma ilmalämpöpumppu. Näin varmistetaan sekä lämmityksen että viilennyksen toimivuus kaikissa kerroksissa ja optimoidaan ilmalämpöpumppujen tehontarve.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennus

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan asunnon ulkoseinälle riittävän korkealle maanpinnasta. Suositeltava asennuskorkeus on minimissään 50 cm, mutta pohjoisimmassa Suomessa enemmänkin, ettei ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jää talvella lumen alle. Laitteen ympärille on jätettävä riittävästi tilaa. Vähimmäisetäisyys seinästä on 10 cm, koska laite ottaa ilman sisään seinän ja ulkoyksikön välistä. Tehokkaan toiminnan takaamiseksi ulkoyksikön edessä tilaa tarvitaan vähintään kaksi metriä tilaa. Ulkoyksikkö voidaan kiinnittää seinään tai erilliselle maatukitelineelle. Tukevalla seinäkiinnityksellä varmistetaan, ettei rakenteisiin tule runkoääniä. Tarvittaessa voidaan käyttää tärinänvaimentajia ilmalämpöpumpun ulkoyksikön ja ulkoseinän välillä.

Ilmalämpöpumpun käyttö

Ilmalämpöpumpun käyttö on yksinkertaista ja selkeää. Toiminnot ja säädöt valitaan kaukosäätimellä ja säännölliset huoltotyöt rajoittuvat ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimien puhdistukseen noin kerran kuukaudessa. Puhtaanapidolla pidetään yllä ilmalämpöpumpun paras mahdollinen hyötysuhde sekä varmistetaan huoneilman puhtaus ja raikkaus.

Suomen oloissa ilmalämpöpumppua kannattaa pitää lämmityskaudella aina lämmitystoiminnolla ja helteillä jäähdytystoiminnolla. Automatiikan käyttöä tulee välttää, koska talvella esimerkiksi takan tuottama lämpö saattaa aiheuttaa lämmitystoiminnnon vaihtumisen viilennykseen.

Ilmalämpöpumpun käyttö lämmitykseen

Suurimman energiansäästön saavuttamiseksi ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää asunnon ensisijaisena ja ainoana lämmitysmuotona niin kauan kuin säät sallivat. Parhaalla hyötysuhteella ilmalämpöpumppu toimii lämmityskauden alussa ja lopussa, kun ulkoilma ei ole vielä kovin kylmä. Sammuttaa laitetta ei silti kannata kovillakaan pakkasilla, sillä uusimmat ilmalämpöpumput tuottavat edullista lämpöä vielä yli -30 asteen lukemilla.

Ilmalämpöpumpun lämpötila-asetuksen säädöissä on yleensä hyvä seurata ulkolämpötilaa. Lauhemmilla keleillä sopiva lämpötila-asetus on noin 20 astetta, kovemmilla pakkasilla lämpötilan voi asettaa jopa 25 asteeseen. Tälläkään lämpötila-asetuksella ei talon sisäilman lämpötila nouse yleensä niin korkealle, koska kovilla pakkasilla rakennuksen lämpöhäviöt kasvavat. Tällä asetuksella saadaan ilmalämpöpumpusta enemmän lämmitysenergiaa ja siirretään ilmalämpöpumpun tuottamaa lämpöä tehokkaammin koko asuntoon.

Mikäli käytössä on myös muita lämmitysmuotoja, kannattaa ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila säätää ainakin pari astetta korkeammaksi kuin muilla lämmitysmuodoilla. Näin esimerkiksi enemmän energiaa vievät sähköpatterit kytkeytyvät päälle vain todella tarvittaessa. Mikäli ilmalämpöpumpussa on edistyksellinen takkatoiminto voi takan lämmön leviämistä edistää sisäyksikön puhaltimella, vaikka ulkoyksikön kompressori olisi pois päältä.

Ilmalämpöpumppu soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi vapaa-ajan asunnon ylläpitolämmitykseen. Etäohjatun ilmalämpöpumpun avulla mökin lämpötilaa pystyy välillä laskemaan ja taas nostamaan ilman, että pitää käydä paikalla.

Ilmalämpöpumpun käyttö viilennykseen

Monet käyttäjät välttelevät ilmalämpöpumpun käyttöä viilennykseen luullen viilennyksen aiheuttamaa energiankulutusta suureksi. Totuus kuitenkin on, että kovimmillakin helteillä viilennystoiminnon käyttö maksaa alle euron päivässä. Kesällä Suomen oloissa jäähdytys tapahtuu aina niin hyvällä hyötysuhteella, että energiankulutusta ei tarvitse miettiä.

Viilennyskäytössä riittää ilmalämpöpumpun viilennyslämpötilan säätö vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu heti viileämmältä ja raikkaammalta. Poistamalla samalla kosteutta huoneilmasta ilmalämpöpumppu helpottaa muutenkin tukalaa oloa. Kesähelteellä jo pieni suhteellisen kosteuden aleneminen vaikuttaa asumismukavuuteen enemmän kuin lämpötilan lasku.

Pienestä energiankulutuksesta huolimatta ilmalämpöpumpun käyttö viilennykseen on aiheellista vain todellisen tarpeen mukaan. Tyhjää asuntoa ei kannata viilentää, vaan pumpun voi huoletta sammuttaa kotoa poissa oltaessa. Ilmalämpöpumppu viilentää asunnon nopeasti mukavaksi, kun sen käynnistää uudelleen kotiin palattaessa.

Viilennyksen tarvetta voi vähentää ja viilennyksen vaikutusta tehostaa monin tavoin. Suoraa auringonpaistetta kannattaa estää sälekaihtimia, verhoja ja markiiseja käyttämällä. Ilmalämpöpumpun viilennystoimintoa käytettäessä on ikkunat, ovet ja muut luukut pidettävä suljettuina ilmalämpöpumpulla tuotetun viileän ilman karkaamisen estämiseksi.

Pyydä tarjous

Miten valita juuri omaan käyttötarpeisiin sopiva ilmalämpöpumppu? Anna asiantuntijoidemme auttaa ilmalämpöpumpun valinnassa.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä