Öljystä eroon? Katso mitä tukia öljylämmityksen vaihtoon on tarjolla

Moni suomalainen perhe lämmittää kotiaan edelleen öljyllä, vaikka öljyn hinta on noussut rajusti. Onneksi apua lämmitysjärjestelmän uusimiseen on tarjolla. Artikkelista löydät tietoa siitä, millaisia tukia ja avustuksia öljylämmityksen vaihtamiseen voi saada.

Korotettu kotitalousvähennys uuteen lämmitysjärjestelmään

Kotitalousvähennyksen määrä on normaalisti 40% työn osuudesta, mutta vuosina 2022-2027 öljylämmityksestä luopumiseen liittyvissä töissä vähennys on 60%. Maksimivähennys on 3 500 euroa. Kotitalousvähennyksen voivat saada molemmat puolisot erikseen – eli pariskunta voi saada avustusta yhteensä jopa 7 000 euroa.

Muihin kodin remontointitöihin, kuten ikkunoiden ja ovien vaihtoon, voi saada 40% vähennyksen työn osuudesta, kuitenkin enintään 2 250 euroa.

Lue lisää Verohallinnon sivuilta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/kotitalousvahennys/

ARAn energia-avustus öljylämmityksen vaihtoon

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustusta öljylämmityksestä luopumiseen. Avustusta voi saada 50% hyväksyttävistä kustannuksista. Avustuksen enimmäismäärä on 4 000 – 6 000 euroa riippuen siitä, kuinka paljon energiatehokkuutta parannetaan uudella lämmitysjärjestelmällä.

Avustusta voivat hakea talon omistajat, joiden talosta vähintään puolet on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Vapaa-ajan asunnot eivät ole avustuksen piirissä.

Avustuksen saamisen edellytyksenä on, että talon energiatehokkuus paranee tietyn verran öljylämmityksestä luopumisen myötä:

  • Omakoti- ja paritaloissa E-luvun pitää parantua 30% enemmän kuin ympäristöministeriön asettama lähtötaso vaatii – vaadittu parannus on vähintään 44%.
  • Vaihtoehtoisesti pitää päästä lähes nollaenergiatasolle.
  • Jos talo on jo valmiiksi lähes nollaenergiatalo, riittää vähintään 20% parannus energiatehokkuuteen.

Avustusta voivat hakea talon omistajat, joiden talosta vähintään puolet on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Vapaa-ajan asunnot eivät ole avustuksen piirissä.

Lue lisää ARAn sivuilta: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Energiaavustus/Henkiloasiakkaat

Avustus ELY-keskukselta

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) kautta voi hakea avustusta pientalojen öljylämmityksestä luopumiseen. Avustusta voivat hakea enintään kahden asunnon pientalojen omistajat.

Avustusta voidaan myöntää 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustuksen määrä on

  • 4 000 euroa, kun öljy korvataan maalämpöpumpulla, ilma-vesilämpöpumpulla tai kaukolämmöllä
  • 2 500 euroa, kun öljy korvataan muilla uusiutuvilla energiaratkaisuilla, kuten aurinkopaneeleilla tai puulämmityksellä.

Avustuksen saamisen edellytyksenä on, että vanha öljykattila ja öljysäiliö poistetaan kokonaan käytöstä. Pelkkä käyttöönoton keskeytys ei riitä.

Avustusta haetaan sähköisellä tai paperisella lomakkeella oman alueen ELY-keskukselta.

Hakemukseen tulee liittää:

  • suunnitelma lämmitysjärjestelmän uusimisesta
  • uuden lämmitysjärjestelmän kustannusarvio
  • selvitys vanhan öljylämmityksen poistamisesta.

Myönnetty avustus maksetaan lopuksi toteutuneiden kustannusten mukaan, kun hanke on valmis ja laskut esitetty.

Katso lisää ELY-keskuksen sivustolta: https://www.ely-keskus.fi/oljylammityksen-vaihtajalle

Muista, että voit saada vain yhden tuen lämmitysjärjestelmän remonttiin

On tärkeää huomioida, että samasta lämmitysjärjestelmän uusimisesta voi saada vain yhden tuen tai avustuksen. Esimerkiksi sekä kotitalousvähennystä että ARAn avustusta ei voi saada päällekkäin.

Kannattaa siis laskea tarkkaan, mistä tukimuodosta on itselle eniten hyötyä. Kotitalousvähennyksen etu on, että sen voivat saada molemmat puolisot erikseen. Toisaalta vähennyksen määrä on yleensä pienempi kuin suorissa avustuksissa, koska se koskee vain työn osuutta.

Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun asennuksessa kotitalousvähennyksen euromäärä jää helposti pienemmäksi kuin ELY-keskuksen 4 000 euron suora avustus, koska työn osuus on vain noin 20 – 30% kokonaiskustannuksista. Avustukset kannattaakin optimoida oman hankkeen koon ja työn osuuden mukaan.

Yhteenveto

Toivottavasti artikkelista oli apua öljylämmityksestä luopumisen suunnitteluun. Taloudellista tukea on tarjolla useista eri lähteistä. Kannattaa selvittää oma tilanne huolella ja valita paras vaihtoehto.

Mikäli mietit, mistä avustuksesta olisi eniten hyötyä juuri sinun tilanteessasi, ota rohkeasti yhteyttä Toshiban valtuuttamaan lämpöpumppujen jälleenmyyjään. Asiantuntija osaa neuvoa avustusten hakemisessa ja varmistaa, että saat kaiken mahdollisen tuen lämmitysjärjestelmäsi uusimiseen.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää