aurora_sisaltokuva_5

Lämpöpumppumarkkina kasvaa nyt historiallista vauhtia – alan suurimmat valmistajat keskittyvät Eurooppaan

Euroopan lämpöpumppuyhdistys Ehpan selvityksen mukaan Euroopan uudiskohteisiin ja remontoitaviin koteihin tullaan asentamaan vuoteen 2030 mennessä jopa kuusi kertaa enemmän lämpöpumppuja kuin vuonna 2020.

Voimakkaasti kasvavan kysynnän ansiosta lämpöpumppuvalmistajat keskittyvät nyt ymmärtämään eurooppalaisten kuluttajien tarpeita entistä paremmin ja tarjoamaan niihin parhaiten vastaavia viilennys- ja lämmitysratkaisuja.

Suomessa lämpöpumppuinvestoinnit kaksinkertaistuneet vuodesta 2012  

Lämpöpumppuihin keskitetään nyt selvästi enemmän rahaa kuin koskaan aiemmin. Kun vuonna 2020 investoinnit ylittivät 600 miljoonaa euroa, vuonna 2021 investoinnit olivat nousseet jo lähemmäksi 800 miljoonaa euroa. Mistä näin voimakas kasvu johtuu?

Tärkeimmät syyt kasvavaan kiinnostukseen liittyvät ilmalämpöpumppujen energiatehokkuuteen. Vallitsevan energiakriisin seurauksena sähkön hinta on noussut voimakkaasti, samalla kun esimerkiksi maakaasun saatavuus on heikentynyt huomattavasti Venäjän-tuontien vähentyessä. Samasta syystä noussut öljyn hinta on tehnyt öljylämmittämisestä niin kallista, että kuluttajat niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa ovat ryhtyneet tutkimaan kannattavampia vaihtoehtoja.

Muita syitä ovat asuinmukavuuden ja talojen rakenteiden hyvinvoinnin lisääminen sekä aikaisempaa parempi ymmärrys lämpöpumppujen hyödyistä ja taloudellisuudesta. Myös aiempaa pidemmät ja kuumemmat hellejaksot ovat saaneet monet pohtimaan ilmalämpöpumpun hankintaa, sillä viilennetyt elintilat ovat merkittävässä roolissa yleisen hyvinvoinnin ja arjesta palautumisen kannalta.

Ilma-vesilämpöpumppu on entistä useamman valinta 

Lämpöpumppumarkkinoilla on nyt entistä enemmän varaa, mistä valita. Pitkään suosituimman lämpöpumpputyypin asemaa pitäneet ilmalämpöpumput jatkavat suosiotaan, mutta viimeisen viiden vuoden aikana ilma-vesilämpöpumput myynti on myös kasvanut merkittävästi.

Lisäksi maalämpöpumppujen osuus markkinasta jatkaa tasaista kasvua, vaikka ne ovatkin ilmalämpöpumppuihin ja ilma-vesilämpöpumppuihin verrattuna hankintahinnaltaan arvokkaampia. Kasvavan kysynnän myötä lämpöpumppuvalmistajat haluavat tietysti tarjota entistä paremmin suomalaisiin oloihin parhaiten sopivia tuotteita, joka lupaa mielenkiintoisia näkyviä tulevaisuuden lämpöpumppumarkkinoilla.

Laadukas ilmalämpöpumppu on kannattavin valinta sen maksettua itsensä takaisin 

Kuten kaikkia lämmitykseen ja viilennykseen liittyviä ratkaisuja, myös ilmalämpöpumppujen kannattavuutta on vertailtava pitkällä aikavälillä todellisen hyödyn laskemiseksi.

Vielä 15 vuotta sitten kotien ilmalämpöpumppuja saatettiin pitää kalliina hankintoina, joiden takaisinmaksuaikaa oli varsin hankala hahmottaa. Nykyisin lämpöpumppujen monipuolisuus ja taloudellisuus viilennys- ja lämmitystarkoituksissa on usein huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto esimerkiksi kaasu- tai öljylämmitykseen verrattuna.

Vaikka nykytilanteessa kauppojen hyllyiltä häviävät myös kaikista halvimmat mallit, ovat premium-ilmalämpöpumput kaikista taloudellisimpia ja halutuimpia. Vaikka paperilla takaisinmaksuaika on lähtökohtaisesti korkeampi kuin markkinoiden halvimmalla pumpulla, noin 5–8 vuotta, Toshiban ilmalämpöpumpun tuomat elinkaarisäästöt koko sen käyttöiän ajalta ovat noin kaksi kertaa edullisempia malleja korkeammat.

Halvemmista materiaaleista valmistetut ilmalämpöpumput eivät siis kestä läheskään yhtä kauan kuin premium-pumput. Pahimmillaan voit joutua hankkimaan toisen pumpun ensimmäisen jo hajottua siinä ajassa, kun laadukkaampi malli vielä toimii moitteettomasti.

Energian hinta herättelee kuluttajia punnitsemaan ratkaisuja uudelleen 

Energian hinnan noustessa kuluttajat yhä tietoisempia siitä, mistä kodin sähkölasku koostuu. Oman sähkönkulutuksen perinpohjainen tutkiminen ja sähköä eniten kuluttavien laitteiden listaaminen paljastaa usein tilanteen, jossa esimerkiksi kodin viihde-elektroniikka ja sähkökiukaalla saunominen muodostavat karhunosan kuukausittaisesta sähkölaskusta.

Kun realistiseen kuvaan omasta sähkönkulutuksesta yhdistetään modernien lämpöpumppujen energiatehokkuus ja mahdollisuus merkittävästi nostaa jokapäiväistä asuinmukavuutta, lämpöpumpun ottaminen osaksi lämmitys- ja viilennysratkaisua nousee monessa tapauksessa kannattavaksi ratkaisuksi.

Lämpöpumppujen vertailussa ja parhaan ratkaisun kartoituksessa kannattaa ottaa mukaan seuraavat tekijät:

  • lämpöpumpun SCOP-arvo
  • teho kilowatteina eri ulkolämpötiloissa
  • arvot ovat testattu Suomessa tai vastaavissa olosuhteissa

Lue lisää ilmalämpöpumppujen valinnasta täältä.

Lämpöpumpuilta vaaditaan käyttötehokkuuden lisäksi mukavuutta lisääviä toiminnallisuuksia 

Erityisesti Suomessa lämpöpumppua harkitsevien mielessä pyörivät usein kysymykset niiden kestävyydestä kovilla pakkaskeleillä. Mekaanisten osien kestävyys ja lämmitysteho kaikista kovimmillakin pakkaskeleillä saattavat epäilyttää, vaikka todellisuudessa ne ovat läpäisseet ääriolosuhteissa toteutetut ankarat käyttötestit jo kauan ennen kuin ne ovat tulleet asiakkaiden ostettavaksi.

Myös JARN:n raportissa todetaan lämpöpumppuvalmistajien keskittyneen jo pitkään eri ilmastoalueiden asettamiin vaatimuksiin. Valmistajat pitävät tätä tietoa tuotekehityksensä keskiössä, jonka avulla syntyy jokaiseen kohdemarkkinaan parhaiten sopivat lämpöpumput.

Pohjoisiin oloihin suunnitellut lämpöpumput ovat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia esimerkiksi Etelä-Euroopassa myytäviin malleihin, sillä molemmat alueet asettavat ilmastojensa johdosta erilaisia vaatimuksia. Pohjoismaihin suunnattujen tuotteiden pääteemoja ovat:

  • Tinkimätön suorituskyky matalissa ulkolämpötiloissa
  • Helppo huollettavuus ja ylläpito
  • Tuotteiden esteettisyys

Toshiba on ottanut lämpöpumppuvalikoimassaan huomioon suomalaisille tärkeimmät ominaisuudet myös nykyisessä valikoimassaan. Ilmalämpöpumppuvalikoiman malleista monet säilyttävät lämmityskykynsä jopa -35°C lämpötilassa, joka takaa lämmityskyvyn säilymisen ympäri vuoden.

Toisaalla Haori DESIGN on esimerkki japanilaisten kyvystä yhdistää toiminnallisuus vaativampaakin sisustajaa miellyttävään estetiikkaan. Suuren menestyksen saavuttanut Haori DESIGN on hyvä lähtökohta sille, että Toshiban suunnittelijat voivat jatkossakin tuoda pohjoismaisille kodeille tyypillisellä tavalla hillittyjä ja muotoilultaan ajattomia lämpöpumppuja.

Myös erilaiset asuinmukavuuteen vaikuttavat ominaisuudet kuten etähallinta WiFi- ja SMS-ohjauksella ja takkatoiminto ovat esimerkkejä Toshiban ilmalämpöpumppujen toiminnoista, joita moni suomalainen kuluttaja on oppinut arvostamaan ja vaatimaan. Lämpöpumppujen kokonaiskysynnän kasvaessa voimakkaasti ja kuluttajien tuotetietoisuuden lisääntyessä voimme olettaa erityisesti pohjoisiin oloihin suunniteltujen lämpöpumppujen määrän nousevan entisestään.

Esimerkkinä Toshiban ilmalämpöpumppuvalikoiman vertailutaulukko

Haori DESIGN Premium+ Polar Aurora Shorai Edge Seiya Plus
Energiatehokkuus A+++ A+++ A+++ A++ A+++ A++
SCOP-arvo 5,3 5,3 5,1 4,6 5,1 4
Hiljaisuus  < 19 dBA < 20 dBA < 19 dBA 20 dBA 19 dBA 19 dBA
Lämmitys Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Ei
Max. lämmityslämpötila -35°C -35°C -35°C -20°C -15°C
Takkatoiminto Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä Ei
Wi-Fi On Lisävaruste Lisävaruste Lisävaruste Lisävaruste Lisävaruste
SMS-ohjaus Lisävaruste Lisävaruste Lisävaruste Lisävaruste Lisävaruste Lisävaruste
Takuu 2 vuotta 3 vuotta 2 vuotta 2 vuotta 2 vuotta 2 vuotta

 

Lisää Toshiban lämpöpumppujen vertailutaulukosta löydät täältä.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

Maksuaikaa hankintaan Lämpötilillä

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää