Ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika – Katso laskelma ja säästä kymppitonneja!

Saatat suunnitella ilmalämpöpumpun ostoa sähkön hinnan nousun ja esimerkiksi kaasun ja öljyn saatavuuden vaikeuduttua. Niin kannattaakin, sillä ilmalämpöpumppu on erinomainen keino pienentää energialaskua ja vähentää ilmaston rasitusta asuinmukavuudesta tinkimättä.

Uuden viilennys- ja lämmitysratkaisun hankintaa pohtiessasi saatat sen käyttökulujen lisäksi laskea sen takaisinmaksuaikaa. Takaisinmaksuaika kertoo selkeästi sen, kuinka nopeasti saat ilmalämpöpumpulla saman verran säästöjä, mitä laitteen ostaminen asennuksineen maksoi. Pelkkä takaisinmaksuajan katsominen ei kuitenkaan riitä, vaan sinun tulee katsoa sen lisäksi ilmalämpöpumpun tuomia säästöjä sen koko elinkaaren aikana.

Elinkaarisäästöt syntyvät laskemalla yhteen kolme eri osatekijää:

1) Käyttöikä

2) Tuotetut säästöt

3) Käyttökulut

Muista myös tärkeä nyrkkisääntö: Halvan ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika on n. 4–6 vuotta ja laadukkaan premium-tason ilmalämpöpumpun 5–7 vuotta, MUTTA premium-tason ilmalämpöpumppu tuottaa sinulle useita tuhansia euroja suuremmat säästöt ilmalämpöpumpun elinkaaren aikana.

Halpa pumppu on halpa vain ostohetkellä ja kallis käyttää. Premium-tason pumppu on 500–1500 € suurempi investointi ostohetkellä, mutta edullisempi käyttää. Se tuottaa sinulle myös suuremmat säästöt. Premium-tason ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa n. 2500–3000 €, kun edullisimmat lämpöpumput asennuksineen kustantavat n. 1500–2000 €

Lue täältä, mistä asioista tunnistat premium-tason ilmalämpöpumpun. Katsotaan seuraavaksi, mitkä asiat vaikuttavat ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikaan.

5 asiaa, jotka sinun tulee huomioida ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikaa miettiessäsi

1) Mikä on ostamasi ilmalämpöpumpun käyttöikä?

Kuten aikaisemmin totesimme, takaisinmaksuaika ei vielä itsessään kerro sitä, kuinka suuria säästöjä tulet saamaan 10–15 vuoden aikana. Siksi ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikaa tärkeämpi numero on sen tuomat elinkaarisäästöt, jotka kertovat sen tuomat säästöt koko sen käyttöiän ajalta.

Käyttöikäsäästöjä havainnollistaa käytännön esimerkki: halvan ilmalämpöpumpun käyttöikä on n. 7–12 vuotta, kun taas premium-malli kestää yli 15 vuotta. Premium-malli voi kestää siis tuplasti pidemmän aikaa kuin halpa.

Pahimmillaan joudut siis ostamaan kaksi halpaa ilmalämpöpumppua siinä ajassa, kun olisit selvinnyt yhdellä premium-mallilla. Tällöin premium-mallin hankintahintakin on selvästi edullisempi kuin kahden halvan mallin.

Lataa ilmalämpöpumpun ostajan opas, niin opit 10 minuutissa kaiken tarvittavan ilmalämpöpumpun hankinnasta.

2) Kuinka paljon ilmalämpöpumppu tuottaa säästöjä vuosittain

Kiinnitä huomio kolmeen asiaan, kun haluat tietää ilmalämpöpumpun tuomat säästöt.

1) SCOP-arvoon

2) käyttötehoon kilowatteina ja

3) siihen, että arvot ovat testattu Suomessa tai Suomen ilmastoa vastaavissa olosuhteissa.

Jälkimmäisen saat varmistettua sillä, että ostamastasi laitteesta löytyy VTT- ja Eurovent-sertifioinnit. Kaikilla Toshiban-ilmalämpöpumpuilla on molemmat sertifioinnit, minkä lisäksi olemme testanneet ilmalämpöpumput Suomessa.

Ilmalämpöpumpun hyvä hyötysuhde (SCOP-arvo) antaa suuntaa säästöjen suuruudesta

Ilmalämpöpumpun SCOP-arvo kertoo, kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa ilmalämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden. Esimerkiksi Toshiba Premium -ilmalämpöpumpun SCOP-arvo on 5,3. Laite käyttää siis yhden kilowatin sähköä ja saat sillä 5,3 kilowattia lämpöenergiaa. Suoran sähkölämmityksen SCOP-arvo on 1.

Hyvä hyötysuhde, eli korkea SCOP-arvo on tärkeässä roolissa ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikaa laskettaessa. Muista, että SCOP-arvo on luotettava vain, jos se on saatu Suomea vastaavissa olosuhteissa. SCOP-arvo laskee pakkasen kiristyessä. Halvassa mallissa SCOP-arvo on 1, kun pakkanen laskee -10-asteen tienoille. Toshiban ilmalämpöpumpuissa SCOP-arvo säilyy 2-3 tienoilla vielä -25 ja -30-asteen pakkasessa.

Käyttöteho määrittää, miten tehokkaasti ilmalämpöpumppu toimii pakkasella.

Jos ilmalämpöpumppu on päällä 100 tuntia ja sen teho on 4 kW, se tuottaa yhteensä 400 kWh lämpöenergiaa. Jos taas ilmalämpöpumpun teho on 3 kW, se tuottaa 100 tunnin aikana 300 kWh lämpöenergiaa.

Teholla on siis iso merkitys siihen, kuinka hyvin ilmalämpöpumppu lämmittää kotiasi pakkasella. Jos ilmalämpöpumpun tehot ovat matalat, joudut käyttämään enemmän sähköä, puuta, kaasua tai öljyä kotisi lämmittämiseen, mikä pidentää ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikaa ja syö sen tuomia säästöjä.

Halvoissa malleissa käyttöteho laskee pakkasella merkittävästi ja -10-asteen lämpötilassa heikoimmat laitteet vastaavat hyötysuhteeltaan sähköpattereita. Toshiban ilmalämpöpumput toimivat hyvällä hyötysuhteella vielä -25 ja -30-asteen pakkasessa, koska laitteet on kehitetty Suomen olosuhteisiin sopiviksi.

Tässä esimerkkivertailu halvan ja premium-tason ilmalämpöpumpun välillä.

╳ Tyypillisen halvan ilmalämpöpumpun hinta asennettuna on n. 2000 €, SCOP-arvo 3,5 ja teho 3 kW.

◯ Premium-mallin hinta asennettuna on n. 3000 €, SCOP-arvo 5,3 ja teho 4 kW.

Esimerkissä molemmat pumput ovat käytössä 4 talvikuukautta, eli 2 880 tuntia.

Halvan pumpun tuomat säästöt:

Laite tuottaa 2 880 h x 3 kW = 8 640 kWh lämpöenergiaa 4 talvikuukauden aikana. Tuon energiamäärän tuottamiseen ilmalämpöpumppu käyttää sähköä 8 640 kWh / 3,5 = 2 468 kWh. Luku on siis saatu jakamalla kilowattitunnit ilmalämpöpumpun SCOP-arvolla.

Ilmaista lämpöenergiaa pumppu tuottaa 8 640 kWh – 2 468 kWh = 6 172 kWh.

Määrä vastaa n. 2 777 € vuosittaisia säästöjä, eli jopa 33 324 € elinkaarisäästöjä 12 vuoden käyttöiällä laskettuna (laskelma tehty 5.9.2022).

Premium-tason pumpun tuomat säästöt:

Laite tuottaa 2 880 h x 4 kW = 11 520 kWh lämpöenergiaa 4 talvikuukauden aikana. Tuon energian tuottamiseen premium-tason pumppu on käyttänyt sähköä 11 520 kWh / 5,3 = 2 173 kWh.

Ilmaista lämpöenergiaa laite tuottaa siis 11 520 kWh – 2 173 kWh = 9 347 kWh.

Määrä vastaa n. 4 206 € vuosittaisia säästöjä, eli 63 090 € elinkaarisäästöjä 15 vuoden käyttöiällä laskettuna.

Säästät siis esimerkkilaskelmassa 1 429 € enemmän joka vuosi premium-tason mallilla. Jos säästön suhteuttaa 15 vuoden käyttöikään, niin säästöjä kertyy 1 429 € x 15 = 21 435 € enemmän. Kun huomioidaan vielä 3 vuotta pidempi käyttöikä, niin kokonaissäästöt nousevat 21 435 € + 4206 € x 3 = 34 053 € premium-mallin hyväksi.

Huomaa, että kyseessä on esimerkkilaskelma. Todelliset luvut riippuvat asuntosi koosta, sijainnista ja lämmitysjärjestelmästä. Luvut ovat kuitenkin oikeassa suhteessa ja suuntaa antavia, jotta ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika halvan ja premium-mallin välillä konkretisoituu sinulle oikein.

3) Huomioi sähkönkulutus

Aiemmasta esimerkkilaskelmasta huomaat, kuinka ilmalämpöpumpun teholla ja SCOP-arvolla on merkitystä siihen, kuinka paljon ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä. Olemme tehneet erillisen artikkelin ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta tänne.

Tehokas laite (kW) ja korkea SCOP-arvo tarkoittavat, että laite tuottaa enemmän lämpöenergiaa pienemmällä määrällä sähköenergiaa. Myös inverterillä on iso vaikutus siihen, miten energiatehokas ilmalämpöpumppu on. 

4) Takkatoiminto pienentää lämmityskuluja

Takkatoiminnon avulla voit kierrättää tulisijan lämpöä ympäri kotiasi ilman, että ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on päällä. Tällöin sähkönkulutus on entistä pienempää ja ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika lyhenee.

Takkatoiminto toimii niin, että sisäyksikkö puhaltaa haluamallasi nopeudella, mikä levittää tulisijan tuottamaa lämpöä ympäri asuntoa. Mikäs sen mukavampaa, kuin lämmittää lauantaina aamupäivästä tulisijaa ja antaa lämmön levitä ympäri kotia takkatoiminnon avulla?

Takkatoiminnon löydät esimerkiksi Toshiba Premium-, Toshiba Polar– ja Toshiba Optimum -ilmalämpöpumpuista.

5) Tarkista sertifioinnit

Sertifiointien merkitystä ei voi kylliksi korostaa. VTT- ja Eurovent-sertifioinnit takaavat, että ilmalämpöpumppu on huolella testattu. On hyvin tärkeää, että kaikki ilmalämpöpumpun myyntiesitteessä ilmoitetut luvut ovat Suomessa tai Suomen olosuhteissa testattuja.

Me testaamme itse henkilökohtaisesti kaikki uudet Toshiban ilmalämpöpumput Suomessa, ennen kuin tuomme niitä myyntiin kuluttajille. Näin voimme taata, että Toshiban ilmalämpöpumput palvelevat sinua parhaiten huolimatta siitä, kuinka purevaksi pakkanen on ulkona äitynyt.

Yhteenvetona ilmalämpöpumpun takaisinmaksuajasta

Ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika on 4–8 vuotta riippuen, millaisessa talossa asut ja millaisen ilmalämpöpumpun ostat. Toshiba-ilmalämpöpumppujen takaisinmaksuaika on 5–8 vuotta. Takaisinmaksuaikaa tärkeämpi luku on ilmalämpöpumpun tuomat elinkaarisäästöt, jotka ovat kaikissa malleissamme yleensä tuplasti suuremmat kuin ns. ”halvoissa rautakauppapumpuissa”.

Ilmalämpöpumppu on laite, jonka laadusta ei kannata tinkiä. Laadukas ilmalämpöpumppu tuottaa suuremmat säästöt, enemmän lämpöä kovillakin pakkasilla ja kestää yli 15 vuotta käyttöä.

Jos harkitset ilmalämpöpumpun ostamista, niin lue 11 syytä, miksi Toshiban ilmalämpöpumppujen suosio on niin kova. Voit myös pyytää tarjouksen tai etsiä lähimmän jälleenmyyjän. Näin pääset keskustelemaan asiantuntijan kanssa, joka vastaa kaikkiin kysymyksiisi mielellään.

Pyydä tarjous

Miten valita juuri omaan käyttötarpeisiin sopiva ilmalämpöpumppu? Anna asiantuntijoidemme auttaa ilmalämpöpumpun valinnassa.

Toshiba-jälleenmyyjät palveluksessasi

Ammattitaitoiset Toshiba-jälleenmyyjät ja valtuutetut Toshiba-huoltoliikkeet palvelevat sinua asiantuntevasti ja luotettavasti kaikkialla Suomessa. He vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi, opastavat sinulle parhaan tuotteen valinnassa sekä hoitavat Toshiba-ilmalämpöpumppujen asennukset ja huollot täsmällisesti ja tarkasti. Ota yhteyttä, tule käymään ja pyydä tarjous lähimmältä Toshiba-jälleenmyyjältäsi!

Etsi lähin Toshiba jälleenmyyjä

12 kk korotonta maksuaikaa

Toshiba Lämpötilillä päätät itse missä tahdissa haluat maksaa ostoksesi. Laskun saatuasi voit maksaa koko summan kerralla tai valita sinulle sopivimman maksuvaihtoehdon.

Lue lisää