// //

Usein kysytyt kysymykset

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä: sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä, toisinaan myös kaksi sisäyksikköä on mahdollista. Kompressori tuottaa tarvittavan paineen kierrättämällä yksiköiden välillä kiertävää kylmäainetta. Ulkoyksikössä kylmäaine höyrystetään ja höyrystyessään kylmäaine sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Tämän jälkeen kylmäaine siirretään sisäyksikölle, jossa kylmäaine nesteytetään ja tässä yhteydessä lämpö luovutetaan kylmäaineesta. Hyöty saavutetaan siitä, että tämän koko prosessin pyörittämiseen kuluu vain noin neljännesosa sähköenergiaa siihen verrattuna minkä laite tuottaa takaisin lämpöenergiana.

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse?

Ilmalämpöpumpun asennus on ammattimiehen työtä. Asennukseen liittyy myös luvanvaraisuuksia, kuten kylmäaineiden käsittelyssä sekä sähkömääräyksistä. Myös vastuukysymykset on syytä ottaa huomioon.

Riittääkö ilmalämpöpumppu pienen tilan (mökki, autotalli, varasto) ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi?

Ilmalämpöpumppu on aina lisälämmönlähde. Kovalla pakkasella tulee tilassa olla toinen lämmönlähde, joka tuottaa tarvittavan lisälämmön, kun ilmalämpöpumpun teho ei yksin riitä.

Miten ilma-vesilämpöpumppu toimii?

Ilma-vesilämpöpumppu toimii kuten ilmalämpöpumppu (kts. yllä), mutta lämpöenergia siirretään lämmönvaihtimessa kylmäaineesta rakennuksen lämmitysvesikiertoon

Mikä on taloudellisin tapa käyttää ilmalämpöpumppua kodin viilennykseen?

Viilennystä tarvittaessa kannattaa viilennyslämpötila säätää vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi, jolloin sähkönkulutus on vähäistä mutta asumisviihtyvyys paranee selvästi. Samalla jäähdytysasennossa oleva ilmalämpöpumppu poistaa huoneilmasta kosteutta, mikä vaikuttaa asumismukavuuteen enemmän kuin paria astetta isompi lämpötilan lasku.

Paljonko lämpöpumpun avulla säästää sähkön tai öljyn kulutuksessa?

Suorasähkölämmiteisessä talossa säästö voi olla jopa 50-70% luokkaa.
Normaali omakotitalossa öljyn kulutus vähenee noin 500 litraa/vuosi.

Kauanko lämpöpumpun asennus kestää?

Ilmalämpöpumpun asennus kestää noin 4-6h.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen voi saada vain vähennykseen oikeuttavan työn kustannuksista. Vähennyksen osuus on 45% työnosuudesta. HUOM. Vähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Minkälaisen lämmitysjärjestelmän yhteyteen ilmalämpöpumppu sopii?

Ilmalämpöpumpun voi asentaa minkä tahansa lämmitysjärjestelmän yhteyteen. Energiansäästöä ajatellen se toimii parhaiten suoran sähkölämmityksen kanssa, jolloin vuosittainen säästö lämmityskustannuksissa on helposti useita satoja euroja. Ilmalämpöpumppu on erinomainen ratkaisu myös puulämmityksen seuraksi, jolloin energiansäästön ohella korostuu ympäristöystävällisyys.

Miten määritetään ilmalämpöpumpun tehontarve?

Perussääntönä voidaan pitää, että noin 30 neliömetrin kokoisen, huonetilan lämmitykseen tarvittava teho on 1 kW. Tavallisen 100-neliöisen omakotitalon lämmitykseen riittää jo 3,5 kW. Toshiba Arcticin lämmitysteho on maksimissaan 7,1 kW, mikä täyttää lämmitystarpeet erinomaisesti.

Mitä kertovat COP ja SCOP?

Molemmat luvut kertovat kuinka tehokkaasti ilmalämpöpumppu muuttaa kulutetun energian lämpöenergiaksi. COP-luku on poistuva standardi, joka on korvattu koko lämmityskauden hyötysuhteen kertovalla SCOP-luvulla. Toshiba Arcticin SCOP on 5,1 eli se tuottaa 1 kilowatilla 5,1 kilowattia lämpöenergiaa.

Miksi kannattaa valita Toshiban invertterimalli?

Toshiba Arctic -ilmalämpöpumppujen invertteriohjattu kompressori työskentelee jatkuvasti vaihdellen kierrosnopeutta kulloisenkin energiatarpeen mukaan. Toshiban ilmalämpöpumpuissa on markkinoiden laajin kompressorin toiminta-alue. Leudolla ilmalla invertteri ohjaa komperssoria toimimaan pienennetyllä nopeudella, joka tuo merkittäviä energiasäästöjä. Kylmällä ilmalla kompressori taas käy täydellä teholla maksimoiden tehon ja mukavuuden. Jatkuva käyttö pidentää laitteiston käyttöikää ja pitää äänitason alhaisena. Tavallinen kompressori, joka käynnistyy ja sammuu lämpöä säätäessään, kuluu nopeammin ja on hyötysuhteeltaan heikompi. Ks. VVT:n testien tulokset

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse?

lmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista ammattimiehen työtä. Asennukseen liittyy myös luvanvaraisuuksia, kuten kylmäaineiden käsittelyssä sekä sähkömääräyksistä. ammattilaisen tunnistaa siitä, että hänellä on kylmäasentajan ammattitutkinto ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston myöntämä KYL y3 asentajan pätevyys.

Kannattaako ilmalämpöpumppu sulkea kovalla pakkasella?

Nykyaikaista, Suomen olosuhteisiin suunniteltua Toshiba Arctic -ilmalämpöpumppua ei tarvitse sulkea koskaan. Pumpun hyötysuhde laskee kovilla pakkasilla, mutta lämmöntuotto ylittää sähkönkulutuksen vielä elohopean painuessa -32 asteen lukemiin.

Minkälaista huoltoa ilmalämpöpumppu tarvitsee?

Ilmalämpöpumppu on helppo huoltaa omatoimisesti. Tärkeintä on pitää huolta sisäyksikön suodattimien puhtaudesta imuroimalla ne noin kuukauden välein. Toshiba Arctic -mallien irrotettavat suodattimet voidaan myös pestä. Ulkoyksikön toiminnan varmistamiseksi tärkeää on poistaa esimerkiksi pudonneet lehdet ja muut roskat laitteen ilmankiertoa estämästä. Muissa huoltotarpeissa kannattaa kääntyä lähimmän Toshiba-huoltoliikkeen puoleen.

Mitä hyötyä on ilmalämpöpumpun takkatoiminnosta?

Toshiba Arctic -ilmalämpöpumpun takkatoiminnon ansiosta uunin, takan tai lieden tuottama lämpö voidaan kierrättää isommalle alueelle. Ulkoyksikkö sammuu automaattisesti kun takan tuottamaa lämpöä on riittävästi ja sisäyksikkö varmistaa lämmön jakamisen isommalle alueelle. Näin saavutetaan maksimaalinen energiansäästö.

 

Lähetä meille kysymyksesi liittyen ilmälämpöpumppuihin.

Lisäämme useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia FAQ-osioomme.